Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Recital Prešernove poezije na Prešernovem trgu v Ljubljani. (foto: Urška Hrast)
Recital Prešernove poezije na Prešernovem trgu v Ljubljani.

»Prešernovi dogodki« po državi

Slovenija | 08.02.2014, 15:11

Na Prešernov dan, ki je dela prost, po vsej Sloveniji, v tujini in zamejstvu pripravijo razstave, koncerte, javna vodstva po razstavah in delavnice za otroke. Osrednja današnja slovesnost je ob pesnikovem spomeniku v Vrbi. V Ljubljani so se poetu med drugim poklonili s položitvijo venca na Prešernovem trgu in tradicionalnim recitalom njegove poezije.

Recital pred Prešernovim spomenikom

Opoldne je potekal tradicionalni recital pesnikove poezije, ki so ga pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani pripravili člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije. V prestolnici se spominjajo še enega velikega slovenskega književnika, Vitomila Zupana. Ob stoletnici literatovega rojstva so v knjigarni Konzorcij priredili celodnevno dogajanje s filmskimi projekcijami, branji odlomkov njegovih del ter pogovori o delu in življenju tega pisatelja, dramatika in pesnika.

Pred Prešernovim spomenikom vsako leto recitirajo njegove poezije in položijo venec.
Pred Prešernovim spomenikom vsako leto recitirajo njegove poezije in položijo venec. © Urška Hrast

Kot vsako leto ena od glavnih slovesnosti poteka v Prešernovi rojstni vasi. Tradicionalni dogodek v Vrbi, ki vsako leto privabi več obiskovalcev iz vse Slovenije, so letos namenili 170-letnici Zdravljice. Pripravili so žepno knjižico, v kateri je 26 prevodov Zdravljice v tuje jezike. Pet izmed prevodov bo prvič objavljenih, prav posebej za to izdajo pa so dobili portugalski in japonski prevod. Zbrane v Vrbi bo letos nagovoril minister za kulturoUroš Grilc.

Lastnoročno tiskanje Zdravljice

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica je že ves teden pred kulturnim praznikom nanizal vrsto dogodkov, danes pa je potekal vsakoletni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica. Tudi pohod so posvetili Zdravljici, zato so vsi pohodniki na koncu poti v Vrbi pri tiskarju Mojstru Janezu dobili poseben papir, na katerega so lahko lastnoročno natisnili Zdravljico in zraven izvedeli, zakaj je v originalu prečrtana. Pesnik je namreč pesem po cenzuri, ki je zaradi panslavistične note izločila njeno tretjo kitico, sam prečrtal, ker okrnjene ni želel objaviti.

 

 

 

 

 

V družbi Prešernovih nagrajencev

Praznično dogajanje v Kranju bo letos dopolnilo druženje z aktualnimi Prešernovimi nagrajenci, ki so se prejšnja leta srečevali v ljubljanski vili Podrožnik, ker pa so na ministrstvu za kulturo po besedah vodje Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj Marka Arneža prepoznali trud, ki ga v Kranju že leta vlagajo v promocijo Prešernovih nagrajencev, so letos srečanje prestavili v Kranj.

Druženje s Prešernovimi nagrajenci bo ob 17.00 najprej potekalo v Galeriji Prešernovih nagrajencev, kjer bodo odprli fotografsko razstavo Toneta Stojka. Ob 18.00 pa se bo srečanje prestavilo v kranjsko Prešernovo gledališče, kjer bo pogovor vodila Patricija Maličev, nagrajence pa bosta pozdravila kranjski župan Mohor Bogataj in slavnostni govornik predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Janez Bogataj, srečanje pa bo odprl Uroš Grilc.

Vrnitev v Prešernov čas

Znova so pripravili tudi pestro ponudbo za vse obiskovalce, izbrane izdelke domače in umetnostne obrti na stojnicah in kulturni program, ki ga dopolnjujejo koncerti in nastopi igralcev. Mesto so preplavile folklorne skupine iz vse Slovenije, pevski zbori, recitatorji in lajnarji pa bodo popestrili dogajanje po ulicah in trgih. Prešernov čas bodo pričarali tudi člani kulturnih društev, oblečeni v starinska oblačila, dogajanju pa se bodo priključili še gostinski ponudniki v starem mestnem jedru s posebnim izborom jedi. Organizatorji pričakujejo približno 20.000 ljudi, dogodek pa bo slovesno odprla predsednica vlade Alenka Bratušek.

Koncert samospevov

Prešernovo poezijo bo med drugim slišati tudi v ljubljanski Operi, kjer pripravlja Glasbena matica koncert samospevov. Na večeru bosta nastopila baritonist Matjaž Robavs in pianistka Andreja Kosmač. Poleg priredb Prešernove poezije pa bodo na repertoarju koncerta med drugim dela Beethovna, Schuberta, Škerjanca, Gerbiča in Vilharja.

 

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...