Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškofijska Karitas Maribor - predsednik Branko Maček (foto: NKMB)
Nadškofijska Karitas Maribor - predsednik Branko Maček

Mariborska Karitas z vse več prosilci za pomoč

Slovenija | 06.02.2014, 18:40

V nadškofijski Karitas Maribor so tudi v preteklem letu beležili veliko stisko ljudi, ki so se vse bolj pogosto zatekali k njim po pomoč. Kot je povedal predsednik omenjene Karitas Branko Maček, se je povečalo število tistih, ki prvič potrkajo na njihova vrata, pa tudi takih, ki nekaj let niso bili med prejemniki njihove pomoči.

V letu 2013 so tako na mariborski Karitas rešili 661 prošenj za finančno pomoč pri poplačilu osnovnih življenjskih potrebščin, kot so najemnina, elektrika, voda ali ogrevanje. Pomoč v hrani je samo pri njih prejelo več kot 3000 prosilcev, skoraj dvakrat toliko kot leto poprej, ljudem so predali tudi 1558 paketov oblačil in obutve. Ob tem so posamezne župnijske Karitas lani razdelile trikrat po 6000 paketov v hrani.

Tudi januarja letos so razdelili že 363 prehranskih paketov ter rešili 197 vlog za plačilo položnic, 17 vlog za pomoč pri pohištvu ter predali 202 paketa z oblačili in obutvijo. Stiska se je po ugotovitvah Mačka spet povečala, pri tem pa je poudaril, da je precej revščine tudi med tistimi, ki si ne upajo potrkati na njihova vrata.

V zadnjem času se je glede na vremenske razmere povečalo število prošenj za poplačilo ogrevanja, nakupa drv in podobnega. Ta mesec bodo med skoraj 23.000 prejemnikov pomoči, 12.000 samo iz Maribora, preko mreže 75 župnijskih Karitas razdelili 87 ton hrane, 64 ton iz pomoči Evropske unije, ostalo pa preko donacij.

"Potem pa ne vemo kako naprej, ker se na ministrstvih nekako ne morejo dogovoriti. Sedijo očitno na udobnih stolčkih in ne vedo kaj se pravi živeti v stiski," je bil kritičen do države Maček. Oktobra so namreč prejeli zadnjo dobavo hrane iz intervencijskih zalog EU, takrat še pod okriljem ministrstva za kmetijstvo, zdaj pa glede na nov način to prehaja pod ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Ker stvar še ni dorečena, humanitarne organizacije nimajo podatkov, kdaj bodo lahko ljudem pomagali, delijo pa zadnje rezerve.

Vse od adventa pa poteka tudi tradicionalna humanitarna akcija Več luči več upanja, s katero skušajo socialno ogroženim otrokom zagotoviti normalno šolanje in čim bolj brezskrbno otroštvo. V tem času so do danes zbrali 12.800 evrov, upajo na še nekaj denarja, da bi s tem lahko pomagali več kot 60 otrokom.

Maček se je ob tej priložnosti zahvalil 239 posameznikom, desetim župnijskim Karitas in devetim podjetjem, ki so že darovali. Upa, da se jim bo pridružilo še več donatorjev, med njimi pa se je danes znašlo tudi pesniško podjetje Seco Tools, ki je predalo donacijo za javno kuhinjo Betlehem, s katero upravlja nadškofijska Karitas.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...