Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

SDS z interpelacijo tudi proti Pikalu

| 05.02.2014, 16:19

Poslanska skupina SDS je zoper ministra za izobraževanje Jerneja Pikala vložila interpelacijo. Izpostavljajo, da je pri Pikalu prisoten sum nepravilnosti in korupcije pri razpisu Državljanska vzgoja ministrstva za šolstvo iz leta 2009, zaradi česar je bila tako zoper Pikala kot tudi nekdanjega ministra Igorja Lukšiča že podana ovadba.

Projekt Državljanska vzgoja je prijavila Fakulteta za družbene vede (FDV) in na razpisu zmagala. Nepravilnosti naj bi se dogajale pri razpisu Formalne oblike izobraževanja za državljanstvo v multikulturni družbi. Zmagovalka razpisa je prejela 700.000 evrov sredstev, je na današnji novinarski konferenci v imenu predlagateljev interpelacije spomnil poslanec Andrej Čuš.

Ovadba pa po mnenju predlagatelja interpelacije nakazuje, da so sodelujoči v projektu imeli finančne koristi. "Ocena pregledanih stroškov kaže, da so na FDV za omenjeni projekt od 1,4 milijona evrov kar 1,15 milijona evrov namenili za plače, honorarje in podjemne pogodbe," piše v obrazložitvi interpelacije.

Pikalo naj bi ob tem pridobil tudi večjo premoženjsko korist, saj je prijavljal projekt FDV, poleg tega pa prejel tudi plačilo za storitev, ki je ni opravil v sklopu projekta, opozarjajo predlagatelji interpelacije. Pikalo je namreč članek "Kozmopolitanska demokracija" napisal in objavil še preden je razpis sploh obstajal.

S tem je nekdanji minister za šolstvo in sedanji predsednik SD Igor Lukšič po Čuševih besedah Pikalu omogočil nadaljevanje in financiranje dejavnosti, ki jo je izvajal, zato prihaja do suma podvajanja plačil. Kot je dejal Čuš, je bil članek prvič objavljen v reviji Teorija in praksa leta 2009, Pikalo pa naj bi ob svoji plači prejel tudi avtorski honorar s strani Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Po besedah Čuša je tako očitno, da SD ni stranka, ki ima "čiste roke", saj je minister iz njihove kvote "zavestno vključil v projekt že objavljen članek z namenom pridobitve finančne koristi".

"Jasno je, da je bil Pikalo del kroga nekdanjega ministra Lukšiča, v katerem se prepletajo sorodstvo Lukšiča in sodelavci s fakultete," ugotavlja Čuš. Omenjen projekt je namreč na FDV izvajal Center za kritično politologijo, ki ga vodi brat Igorja Lukšiča Andrej Lukšič. Vodja projekta je bil Pikalo, sodelovala pa je tudi Marina Lukšič Hacin, Lukšičeva sestrična.

Po mnenju SDS je moč tudi ugotoviti, da projekt ne izpolnjuje pričakovanj sodobne državljanske vzgoje, ne ponuja dinamičnih modelov, ampak le statistiko. A je po ocenah predlagateljev najbolj problematična vsebina določenih člankov, ki se "namesto v 21. stoletje ozirajo v obdobja pred tem, mnoga tudi v nedemokratične sisteme".

Po Čuševih besedah je zanemarjeno domoljubje, vloga Slovenije in slovenskega jezika "pa je pogosto prikazana celo manj vredno v primerjavi z državami in kulturo nekdanje Jugoslavije".

V SDS še ocenjujejo, da gre le za projekt na papirju, ki "ni nič pripomogel k izboljšanju izobraževalnega sistema ali poučevanju državljanske vzgoje v izobraževalnem sistemu".

To je že četrta interpelacija zoper ministra v tem mandatu. Do sedaj so jih uspešno prestali že finančni minister Uroš Čufer, notranji minister Gregor Virant, minuli teden pa še minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

Čuš sicer meni, da je bilo na primeru zadnje interpelacije moč videti, da je ta vlada zlasti interesno naravnana in ne "želi sankcionirati ljudi, ki so zasačeni ne s prsti, pač pa komolcem v marmeladi". A glede na to, da gre pri tej interpelaciji za zlorabo javnih sredstev, v SDS pričakujejo, da bi vsaj del vladajoče koalicije "ravnal razumno".

SDS je interpelacijo vložila sama, ker ima za to dovolj glasov. A to po besedah Čuša ne pomeni, da ne bodo računali ali prosili za podporo interpelaciji.

SDS je na to temo nedavno zahtevala tudi razpravo na matičnem državnozborskem odboru, a se je ta nato izrekel za nepristojnega. To je predlagatelje še bolj spodbudilo k vložitvi interpelacije.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...