Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Podrti daljnovodi (foto: Lojze Gantar)
Podrti daljnovodi

Danes spet nevarnost žledu

| 05.02.2014, 09:24

V višinah se začenja dotok toplejšega zraka, med 1000 in 1500 metri je temperatura rahlo pozitivna. Pod 1000 metri je temperatura še vedno negativna, najhladneje je na okoli 800 metrih in sicer -4 stopinje. Krepi se jugozahodni veter, današnje razmere opisujejo vremenoslovci.

Danes bodo občasno rahle padavine predvsem v zahodni in delu osrednje in južne Slovenije, zjutraj pa tudi ponekod na vzhodu. Na Primorskem bo rahlo deževalo, drugod bo večinoma padal rahel dež, ki bo pod 1000 metri zmrzoval. Na Gorenjskem bo občasno rahlo snežilo. Padavine bodo dodatno obremenile že požledela drevesa in konstrukcije. V višjih legah v notranjosti Slovenije, po nižinah pa predvidoma le v severovzhodni Sloveniji, bo pihal jugozahodni veter, kar bo povzročalo dodatna lomljenja dreves.

Jutri, v četrtek zjutraj, bodo padavine povsod ponehale, nadaljeval se bo dotok toplejšega zraka v višinah, temperaturna inverzija bo izginjala. Izrazitejšega vetra ne bo.

V petek dopoldne bo v zahodnih krajih znova pričelo rositi ali rahlo deževati. Meja sneženja bo med 800 in 1000 metrov. Inverzije predvidoma ne bo več, temperatura pod 1300 metri bo pozitivna. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Ker se verjetno led v celoti še ne bo stalil, bo jugozahodni veter lahko dodatno lomil drevje.

V noči na soboto se bodo padavine okrepile in razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja se bo do jutra spustila na okoli 600 metrov. V Zgornjesavski dolini bo ves čas snežilo, obremenitev objektov se bo povečevala. V soboto dopoldne bodo padavine predvidoma ponehale.

Od nedelje do sredine tedna bo zelo verjetno nestalno vreme s pogostimi padavinami, po nižinah dež. Novega žledu ne bo. Na širšem območju Julijskih Alp je še vedno velika nevarnost proženja snežnih plazov, še opozarjajo vremenoslovci.

Zaradi zasičenosti kraškega podzemlja z vodo se bodo v prihodnjih dneh ojezerjene površine na območjih kraških polj in Pivške kotline ohranjale.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.