Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Posledice žledoloma na električnem omrežju na Velenjskem; foto: Elektro Celje (foto: Elektro Celje)
Posledice žledoloma na električnem omrežju na Velenjskem; foto: Elektro Celje

Odpravljanje posledic ujme se nadaljuje

Slovenija | 04.02.2014, 14:40 Petra Stopar

Po zadnjih podatkih je na območju Elektra Ljubljana brez električne energije 26.000 odjemalcev, na Notranjskem in Severnoprimorskem več kot 10.000, na območju Elektra Celje 6400, na območju Elektra Maribor pa 8600. Na Gorenjskem je ekipam z elektriko uspelo oskrbeti več kot 4000 odjemalcev, kljub temu pa je več težje dostopnih visokogorskih krajev še vedno odrezanih od sveta.

Kar zadeva Elektro Gorenjska, je oskrba z električno energijo po zadnjih podatkih prekinjena še pri približno 1000 odjemalcih. Delavci računajo, da bodo v nekaj urah lahko zagotovili elektriko. V kratkem naj bi opravili tudi napako na podrtem daljnovodu v Besnici. Problematični pa so še vedno predvsem posamezni deli Poljanske doline, območje Krvavca in Pokljuka. Proti Zatrniku je namreč območje, kjer so sicer predvsem počitniške namestitve, še neprehodno. Na Jezerskem, do katerega je cesta iz Preddvora zaradi padajočega drevja še vedno zaprta in ki ga s pomočjo oklepnikov oskrbuje Slovenska vojska, gospodinjstva elektriko dobivajo s pomočjo agregata. Jezersko je z avstrijske strani dostopno, saj je cesta do Žlezne Kaple prevozna.

Kot je za naš radio povedal župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, je najbolj prizadet zahodni del občine, predvsem Sovodenj in del, ki meji na občino Cerkno s smučišča Črni vrh proti Leskovici: „Tukaj v tem delu vidimo velik problem. Ljudje so tudi četrti dan brez elektrike, dobro pa je, da je prvi agregat dal elektriko, ki je v poznih sinočnjih urah prišel iz Salzburga, vzpostavlja pa se tudi radijska povezava od Sovodnje do Trebije. Na Trebiji je tudi logistični center za vse nadaljnje aktivnosti proti dolini, ampak glede na to, da je zdaj deževje, je težava, da je ta cesta iz Trebija-Sovodenj vedno bolj nevarna. -Kako je z ljudmi, ki so ogroženi, ali je bilo treba koga preseliti? -Na Sovodnji so na dva objekta padla drevesa, eden je gospodarski objekt, drugi pa stanovanjska hiša, in iz te smo pet članov preselili v občinsko stanovanje v Gorenji vasi.“ Solidarnost in pomoč sokrajanov, predvsem pa prostovoljnih gasilcev, pa tukaj igra pomembno vlogo, dodaja Čadež.

Kot rečeno, je na območju Elektra Ljubljana brez napetosti 26.000 odjemalcev. O že izvedenih ukrepih je predsednik uprave Andrej Ribič povedal: „Osredotočeni smo na odpravo in zamenjavo daljnovodnih žic in stebrov na relaciji Vrhnika-Logatec, to je na 110 kilovoltni povezavi, s katero bomo večino okvar na Notranjskem odpravili. Podrtih je bilo 10 stebrov in računam, da bomo ob tem trenutnem tempu to napako sanirali do nedelje.“ Ob tem je glede uporabe agregatov, ki so prišli kot pomoč iz tujine, povedal, „da smo agregate razdelili po našem mnenju povsem pravično in pravilno, po prioritetah. Elektro Ljubljana je dobila 11 agregatov in vsi so že priklopljeni“.

Iz Dolnjega Logatca se nam je oglasila poslušalka, ki z družino živi v tamkajšnjem stanovanjskem naselju desetih blokov, kjer že drugi dan ni elektrike, s tem tudi ne ogrevanja: „Nimamo nobenih obvestil, recimo tudi s strani občine. Nič ne vemo, ne moremo niti peči, ne kuhati ali segrevati. Mi sicer nismo več v bloku, smo odšli, veliko družin je šlo na toplo k svojcem ali kam drugam. Dejansko pa je v blokih vsak dan za dve ali tri stopinje hladneje.“

V vrhniški občini je po besedah poveljnika tamkajšnje civilne zaščite Viktorja Razdrha še vedno brez elektrike približno 1000 gospodinjstev, z malimi agregati, ki jih s pomočjo lokalnih gasilskih društev selijo od hiše do hiše, jim za dve ali tri ure zagotovijo elektriko za najnujnejše stvari. Najhuje je na Zaplani, kjer so brez elektrike že od petka, in na Pokojišču, prav tako je brez elektrike del Verda in nekateri posamezni zaselki okoli Vrhnike.

Tudi celotna občina Postojna je brez elektrike. Na Pivškem pa je mrk v vaseh Trnje, Drskovec, Tabor in Parje, ter Knežak, Bač in Koritnice. Zahvaljujoč agregatu pa imajo pitno vodo zdaj tudi na Cerkniškem.

S pomanjkanjem električne energije se med drugim soočajo tudi na Koroškem, posebej na odmaknjenih območjih občin Podvelka in Mislinja. „Dobili smo en agregat, s katerim hodimo po blokih, drugače pa je katastrofa,“ je dejal župan Podvelke Anton Kovše. Na pomoč v Mislinji in Prevaljah so prispeli tudi pripadniki Slovenske vojske, ki skupaj z gasilci in intervencijskimi službami pomagajo odstranjevati podrta drevesa. Iz Elektra Celje sporočajo, da imajo težave z dobavo elektrike tudi v Šaleški in Savinjski dolini, na širšem Celjskem območju in območju Krškega.

Kar zadeva osrednjo Slovenijo, je v občini Ig problem predvsem v višje ležečih vaseh, ki so že od sobote brez elektrike, med njimi so denimo naselja Zapotok, Visoko, Rogatec, Suša in Gornji Ig. V občini Grosuplje imajo težave predvsem v krajih proti Turjaku, torej na območju Velikih Lipljen, Rožnika in Škocjana. Kot je povedal direktor občinske uprave Dušan Hočevar, se ekipe kočevskega dela Elektra Ljubljana ob pomoči gasilcev trudijo sanirati stanje in upajo, da bi lahko oskrbo z elektriko vzpostavili že danes. So pa elektriko že dobili v Velikih Laščah, zato danes že deluje tudi zdravstvena postaja, jutri pa bosta odprta tudi šola in vrtec.

Danes so doma ostali otroci približno 40 osnovnih šol, ki bodo pouk nadomestile v prihodnjih sobotah. Za danes napovedani izpitni rok poklicne mature iz matematike oziroma tujega jezika pa je prestavljena na prihodnji teden.

Slovenija, Hrana in okolje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.