Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Židan: Največja katastrofa za slovenski gozd

Politika | 03.02.2014, 15:42 Petra Stopar

Posledice žledoloma in snegoloma so tako velike, da smo po oceni ministra za kmetijstvo in okolje Dejana Židana priča največji katastrofi v slovenskih gozdovih. Večleten sanacijski program naj bi bil narejen v treh mesecih. Židan poudarja, da bo znesek za sanacijo visok, a da ga bo država zagotovila, med drugim bo zaprosila tudi za mednarodno pomoč. Prve uradne ocene škode v gozdovih naj bi bile znane v četrtek.

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je po ogledu posledic žledoloma v Verdu pri Vrhniki o obsegu prizadetih gozdnih površin povedal, da je poškodovanega 40 odstotkov gozda, kar naj bi pomenilo enoletni posek. Od 12.000 kilometrov gozdnih cest jih je poškodovanih polovica, a te ne služijo samo delu v gozdu, pač pa za številne družine pomenijo povezavo z drugimi cestami in naselji.

Sanacija se bo začela takoj, ko bo možno in varno, zdaj namreč niti nihče ne sme v gozd, pravi minister, »ker je smrtno nevarno. Ko se bo v naslednjih dneh otoplilo in bomo začeli sanirati teh šest tisoč kilometrov gozdnih cest, ki so v tem trenutku neprevozne, naj sanacijo delajo tisti, ki znajo delati z gozdom«.

Prioritetno bodo najprej začeli sanirati ceste, ki vodijo do prometnic, pa tudi ceste, kjer istočasno poteka dobava električne energije. Na podlagi ocen škode bo vlada pripravila večleten sanacijski program, nato »se bomo morali kot država opredeliti in zagotoviti ustrezne vire, da se tudi ustrezno izvede. To ne bo majhen znesek, to bo velik znesek, vendar ko bo sanacijski program v roku treh mesecev pripravljen, pa se bomo opredeljevali, kako priti do virov«.

Židan sicer o usklajenosti odziva države na spopad z naravno ujmo pravi: »Kar se tiče Ministrstva za kmetijstvo in okolje, mi v celoti sodelujemo s Civilno zaščito, ki koordinira vse aktivnosti v Sloveniji, tudi današnji sestanek, na katerem je bila prisotna tudi predsednica vlade, in bili smo prisotni štirje ministri, smo si operativne naloge razdelili. Dnevno tudi poteka ocena škode, tudi institucije, ki so del ministrstva za kmetijstvo in okolje ocenjujejo škodo, prva informacija pa bo na vladi v četrtek.«

Direktor Zavoda za gozdove Damjan Oražem pa je dodal, da bo sanacija gozda trajala več let, saj je poškodovana skoraj polovica oz. 500.000 hektarjev. Na Postojnskem in Pivškem pa za nekatera območja gozdov upanja ni več.

Politika, Kmetijstvo, Hrana in okolje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...