Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Šole zaprte, motnja v oskrbi s pitno vodo in mobilnimi storitvami

Politika | 03.02.2014, 14:24 Petra Stopar

Pouk je zaradi neugodnih vremenskih razmer odpadel v približno 65 odstotkov šolah po državi. Medtem ko so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport zjutraj ugotovili, da šole na območju Maribora, Kranja in Ljubljane obratujejo, pa so bili zaprti vsi šole in vrtci na Notranjskem. Prav tako je bil preklican predvideni prvi izpit iz poklicne mature.

Zaprte šole in javni zavodi

Kot piše na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, bosta Državni izpitni center in Državna komisija za poklicno maturo o novem datumu pisanja pisnih izpitov prvega predmeta poklicne mature – materinščine – obvestila šole v naslednjih dneh.

Osnovne šole so danes odprte delno na območju Primorske, in sicer v Izoli, Piranu in Portorožu; na Dolenjskem in na območju Bele krajine; ter v Prekmurju oziroma v Murski Soboti. Vsi šole in vrtci pa so zaprti na Postojnskem, na Koroškem (natančneje v Velenju) in v Šaleški dolini. Kako bo s poukom v torek in sredo, bo ministrstvo sporočilo v tem popoldnevu.

Zaradi izpada elektrike ne morejo poslovati tudi javni zavodi in trgovine. Tako so zaprte nekatere upravne enote, na primer v Cerknici, Logatcu in Postojni. Tam bodo do preklica zaprte tudi geodetske pisarne ter bančne poslovalnice Abanke in NLB. Ne poslujejo tudi NLB-jeve poslovalnice v Moravčah, na Vrhniki, v Videm Dobrepolju, Novi vasi, Rakeku, Starem trgu, Šmartnem, Borovnici, Ljubnem ob Savinji, Mozirju, Črni na Koroškem, Vuzenici in Mislinji.

slovreme.net

Motena tudi oskrba s pitno vodo in mobilna telefonija

Oskrba s pitno vodo je zaradi izpada elektrike motena na širšem območju, ki ga pokriva Mariborski vodovod, na območju Komunale Slovenska Bistrica, na območju Slovenskih Konjic in na Celjskem. Tam je oskrba motena na sistemih Štore-Lipa, Pečovje in Svetina. Težave s primanjkovanjem pitne vode imajo tudi v Kranju, na območju Radelj ob Dravi pa so večino težav že odpravili.

Te dni prihaja tudi do motenj mobilnih storitev, zato so za napajanje baznih postaj potrebni agregati. Manj kot polovica razpoložljive infrastrukture deluje na Koroškem in v Notranjsko-kraški regiji. Med bolj prizadetimi območji so tudi kraji v širši okolici Bleda, Idrije, Zasavja in Cerknega.

V Telekomu Slovenije ob tem gospodinjstva na območjih brez električne energije pozivajo, naj vse telekomunikacijske naprave izklopijo iz omrežja. Navedli so, da bo lahko tudi po vzpostavitvi elektrike prihajalo do motenj pri zagotavljanju širokopasovnih storitev, saj so ponekod prekinjene kabelske povezave. S sanacijo bo Telekom začel takoj, ko bodo to omogočale vremenske in varnostne razmere.

Žled, sneg, ...
Žled, sneg, ... © Občina Kamnik
Kdaj bomo dočakali taljenje ledenega oklepa?

Na Agenciji za okolje RS pojasnjujejo, da bo otoplitev z južnim vetrom prišla šele pojutrišnjem, tako da žled na drevesih in objektih za zdaj ostaja. Dežurni meteorolog Jure Cedilnik opozarja, da bodo v torek padavine v zahodni in deloma v osrednji Sloveniji. Sprva bo snežilo, v noči na sredo pa bodo padavine prešle v dež.

Na urgenci številni primeri poškodb zaradi padcev na ledu in padanja vej

Zaledenele površine ter žledolomi lahko botrujejo tudi človeškim poškodbam, kar dokazuje povečan obisk na oddelkih nujne medicinske pomoči. Z UKC Maribor so sporočili, da so na urgenci v zadnjih treh dneh sprejeli 408 pacientov, od tega 195 zaradi padcev na ledu. Dežurnim so pomagali tudi tisti zdravniki in medicinske sestre, ki bi bili sicer prosti. Kot pravi predstojnik Roman Košir, tolikšnega števila poškodovanih zaradi padca na ledenih površinah doslej ne pomnijo.

V preteklih dveh dnevih in pol so na kirurškem delu ljubljanske urgence obravnavali 362 poškodovanih, 99 odstotkov zaradi zdrsov in padcev na ledu. Na srečo so bile poškodbe v glavnem lažje, nekaj pa je bilo tudi resnejših poškodb glave, je v izjavi za javnost povedal Simon Herman s kliničnega oddelka za travmatologijo kirurške klinike. Trenutno imajo tako na reanimaciji tudi bolnika, na katerega je padla veja. Kot pravi Herman, se pri njih kljub izrednim vremenskim razmeram obremenitev ni povečala, saj je precej ljudi ostalo doma in opažajo, da je manj ostalih poškodb, zlasti iz prometnih nesreč.

Podrti drog; Foto: URSZR
Podrti drog; Foto: URSZR © URSZR

Politika, Sociala, Kmetijstvo, Hrana in okolje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...