Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Janšine smrti naj bi si želel tudi Zemljarič

Slovenija | 03.02.2014, 12:11

Predsednik SDS Janez Janša je bil skupaj s svojo družino v preteklih letih že večkrat tarča različnih groženj. Zdaj je v javnost pricurljala informacija, da je med tistimi, ki bi si želeli, da ga ne bi bilo, tudi Janez Zemljarič, sta poročala Planet TV in Demokracija in objavila tudi dokazni dokument.

Planet TV in Demokracija sta objavila dokument, iz katerih po njihovih navedbah izhaja, da je Janez Zemljarič novembra predlani razmišljal o uboju takratnega premiera Janeza Janše. Slednje je razvidno iz pisma, ki ga je generalni direktor policije Stanislav Veniger decembra 2012 poslal vodji Centra za varovanje in zaščito Mirku Šimenku.

V omenjenem zaupnem dokumentu, ki ga je danes objavil tudi Reporter, Veniger Šimenka opozarja, da je novembra 2012 v poslovnih prostorih Zemljariča potekal sestanek, na katerem naj bi Zemljarič za gospodarski polom okrivil Janšo. Pri tem naj bi se močno razburil, pričel udarjati po delovni mizi in vpiti: "Janšo je treba ubit, ubit, ubit!" „V nadaljevanju je Janez Zemljarič govoril, da je potrebno Janeza Janšo in njegovo vlado zamenjati,“ je še zapisano v pismu. Veniger je poleg tega zapisal (pristnost pisma je s strani policije potrjena), da je oseba tudi povedala, da so se o Janši kot motečem faktorju pogovarjali tudi na enem od sestankov v Zemljaričevem krogu v 90. letih in ob tem razmišljali, kako se ga znebiti oziroma ga "onemogočiti v njegovem političnem delovanju". Bivši vodja SDV za Primorsko z vzdevkom Dule naj bi tako glede na pričevanje, povzeto v omenjenem dokumentu, na enem od Zemljaričevih sestankov dejal, da bi morali Janeza Janšo ustreliti, ko je bil še čas za to, to je v času osamosvojitve.

Policija je v uradnem odgovoru televiziji Planet TV zapisala, da so dejansko prejeli informacijo o grožnjah zoper takratnega premierja in o njih obvestili tako center za varovanje in zaščito kot tudi vodjo varovanja takratnega predsednika vlade, Reporter pa danes tudi zapiše odgovor policije, da „predkazenski postopek v tem primeru ni bil izveden, saj veljavna zakonodaja v takem primeru predvideva pregon na zasebno tožbo in ne po uradni dolžnosti ali na predlog.“ Do zaslišanja Zemljariča torej ni prišlo, zato je nenavadno, da je Veniger decembra 2012 zapisal, da kriminalistična preiskava poteka. Kaj so preiskovali, ni znano. Zemljariča na policiji niso zaslišali še do današnjega dne, čeprav se je nanj zgrnilo vrsto drugih obtožb, povezanih z njegovim delom na Službi državne varnosti.

Zemljariča, ki ga nekateri dokumenti kot takratnega načelnika Službe državne varnosti (SDV) povezujejo z umori hrvaških emigrantov v 70. letih prejšnjega stoletja, so novinarji televizije povprašali, ali se spominja sestanka, na katerem naj bi govorili o Janezu Janši in ali se spominja svojih besed o Janši, vendar odgovora niso prejeli.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...