Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Nadziranje varnosti pri delu v gozdu

| 28.02.2014, 11:13

Na nas se je minule dni nekaj lastnikov gozdov obrnilo s prošnjo, da raziščemo in objavimo, kako je z zahtevami za varnost pri delu v lastnih gozdovih, ki so bili poškodovani v žledni ujmi. Nekateri so namreč trdili, da so inšpektorji na terenu od njih zahtevali potrdila o opravljenem tečaju za varno delo z motorno žago in poleg prevoznic preverjali tudi ustrezno opremljenost z zaščitno opremo. Inšpektorji naj bi v nekaterih primerih tudi izrekli dokaj visoke kazni.

Vsekakor velja najprej opozoriti, da so razmere po letošnji žledni ujmi v naših gozdovih zelo nevarne in je pri odpravljanju posledic in odstranjevanju padlega drevja potrebno biti zelo previden. Uporaba čelade, protiureznih gozdarskih hlač in druge zaščitne opreme je vsekakor nujna odločitev, dobro pa je tudi obnoviti znanje varnega dela z motorno žago in se tudi udeležiti prikazov dela v razmerah, ki jih je za sabo pustila ledena ujma. Te dni jih precej organizira Zavod za gozdove Slovenije.

Glede zapletov z dokazili o opravljenih tečajih varnega dela z motorno žago, pa glede na informacije s terena, prihaja v nekaterih primerih s strani inšpektorjev in carinikov do samovoljnega tolmačenja veljavne zakonodaje. Zato sem se za uradno tolmačenje obrnil na Zavod za gozdove Slovenije in Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

Višji koordinator za področje gozdarstva na ZGS, mag. Andrej Breznikar, je v odgovoru zapisal, da "Na lastno varnost in varnost drugih velja pomisliti, preden se lastniki gozdov lotijo sečnje in spravila poškodovanega drevja. Kdor za dela v gozdu ni usposobljen ali nima ustrezne osebne varnostne opreme za delo v gozdu, neglede na to ali predpisi od njega to zahtevajo ali ne, naj se po naših izrecnih priporočilih sam ne loteva nevarnega odstranjevanja poškodovanega drevja in ga raje prepusti usposobljenim gozdnim delavcem." Pojasnil je tudi, da je Gozdarska inšpekcija pristojna za presojo, ali so določeni primeri dela v gozdu v skladu s predpisi ali ne.

Na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje pa odgovarjajo, da Zakon o gozdovih jasno določa, da:

  • dela v svojem gozdu lahko opravlja lastnik gozda, pri tem pa mu lahko pomagajo njegovi zakoniti dediči ter njihovi zakonci in druge fizične osebe v obliki medsosedske pomoči (sosedje – zastonj, strojni krožki - za plačilo na podlagi računa)

  • dela v gozdu lahko opravljajo tudi za ta dela registrirane fizične ali pravne osebe, ki izpolnjujejo predpisane pogoje glede strokovne usposobljenosti, ki jih določa Pravilnik o minimalnih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci del v gozdovih in Zakon o varnosti in zdravju pri delu ter Pravilnik o varstvu pri delu v gozdarstvu.

Kmetje, ki so kmečko zavarovani morajo imeti izdelano izjavo o varnosti z oceno tveganja

Na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje potrjujejo, da lastnikom gozda, ki niso registrirani izvajalci gozdarskih dejavnosti, jim za delo v svojem gozdu ni potrebno izpolnjevati pogojev glede strokovne usposobljenosti in niti usposobljenosti po Zakonu o varnosti in zdravju pri delu.

Izjema glede določil usposobljenosti za varno in zdravo dela delavcev pa so tisti lastniki gozdov, ki so samozaposleni kot kmetje ali pa so kmetje delodajalci. Ti morajo imeti izdelano izjavo o varnosti z oceno tveganja in se držati načina in ukrepov za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu, ki so določeni v izjavi o varnosti z oceno tveganja. V kolikor ima kmet delodajalec zaposleno osebo, ki ni njegov zakoniti dediči ali dedičev zakonec, pa mora tudi ta izpolnjevati tudi pogoje strokovne usposobljenosti. Globe zagrožene zaradi kršenja določb Zakona o zdravju in varnosti pri delu so visoke, še dodajajo na ministrstvu.

To pomeni, da lastniki, ki niso registrirani izvajalci gozdarskih dejavnosti, jim za delo v svojem gozdu ni potrebno izpolnjevati pogojev glede strokovne usposobljenosti in niti usposobljenosti po Zakonu o varnosti in zdravju pri delu. Hkrati iz tega izhaja, da za neuporabo zaščitnih sredstev ne morejo biti sankcionirani.

Nepravilno oglobljeni naj se pritožijo

V primeru, da torej niste samozaposleni kot kmetje (oz. kmečko zavarovani), vas inšpektorji ne smejo oglobiti, če delate v svojem gozdu in nimate opravljenega tečaja za varno delo z motorno žago oziroma ne izpolnjujete pogojev glede strokovne usposobljenosti, niti usposobljenosti po Zakonu o varnosti in zdravju pri delu, pravijo na Kmetijskem ministrstvu. Dodajajo, da se lahko vsi tisti, ki so jim bile izrečene kazni pritožijo pri organu, ki mu je izrekel globo.

Bodite previdni

Tudi na Ministrstvu za kmetijstvo opozarjajo, da je delo v gozdu nevarno že ob običajnih okoliščinah, še toliko bolj ob žledolomu. Zato svetujejo udeležbo na tečajih za varno delo v gozdu, ki jih za lastnike gozdov organizira Zavod za gozdove Slovenije. Vsem lastnikom gozdov, ki niso vešči dela v takih razmerah in niso ustrezno opremljeni, pa delo v gozdu odsvetujejo, saj so posledice lahko usodne.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...