Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Janez Bogataj (foto: Jože Bartolj)
Dr. Janez Bogataj

Prešernova nagrada in nagrajenci 2014

| 08.02.2014, 10:55 Jože Bartolj

Ljubljanski Cankarjev dom je gostil državno proslavo s podelitvijo nagrad ob slovenskem Kulturnem prazniku. Prejemnika velikih Prešernovih nagrad za opus sta pisatelj Vladimir Kavčič in skladatelj Pavle Merku. Nagrade Prešernovega sklada pa so prejeli akademska slikarka Alenka Sottler, režiser Jernej Lorenci, pesnik Vladimir Kos, igralka Vesna Pernarčič, režiser Jože Možina in Slovenski tolkalni projekt.

Po interpretaciji Prešernove Zdravljice dramske igralke Silve Čušin, je o institutu Prešernovih nagrad spregovoril novi predsednik Upravnega odbora dr. Janez Bogataj, ki je to mesto zasedel januarja po smrti dotedanjega predsednika akademika Jožeta Trontlja. Bogataj je menil, da je potrebno institucijo Prešernovih nagrad spremeniti, nikakor pa je ne gre ukiniti.

Prejemnik velike Prešernove nagrade za opus, pisatelj Vladimir Kavčič je v zahvalnem govoru, ki bi bil sicer lahko tudi politični, opozoril na tukaj in zdaj. S svojim kratkim govorom se je publike bolj dotaknil drugi prejemnik velike Prešernove nagrade, skladatelj Pavle Merku, ki se že deset let bojuje z boleznijo. "Čutim se spet srečnega, umrl bom bolj vesel," je v šali sklenil Merku.

Prešernov nagrajenec Pavle Merku
Prešernov nagrajenec Pavle Merku © Jože Bartolj

Tudi letos se nismo uspeli izogniti nespodobnim polemikam ob podelitvi Prešernovih nagrad. Predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Janez Bogataj, je to poimenoval dokaz, da nagrade niso okostenela stalnica, a hkrati tudi priložnost za razmislek, kako pri podeljevanju nagrad kaj spremeniti.

Nagrade Prešernovega sklada so prejeli: akademska slikarka Alenka Sottler za razstave v Mariboru in Ljubljani ter za ilustratorski opusu, ki ga je mogoče uvrstiti v sam vrh domače ilustracije, režiser Jernej Lorenci za režijo uprizoritev Kako jemati njeno življenje, Nevihta, Dantonova smrt in Ponorela lokomotiva, pesnik Vladimir Kos za zbirki Pesmi z japonskih otokov in Ob rahlo tresoči se tokijski harfi, igralka Vesna Pernarčič za odigrane vloge v zadnjih dveh letih še posebej Emme Rothner v predstavi Proti severnemu vetru in nepozabne Marlene v predstavi Marlene Dietrich, Slovenski tolkalni projekt za poustvarjalno delo v zadnjih dveh letih in režiser Jože Možina za dokumentarni film Pedro Opeka, dober prijatelj. Odločitev, da njegov dokumentarni film o Pedru Opeki prejme nagrado, je dvignila nekaj prahu, a vendar je prepričan, da je naredil dober film in kamero usmeril v pomembno temo.

Jezuit p. Vladimir Kos prejema Prešernovo nagrado
jezuit p. Vladimir Kos prejema Prešernovo nagrado © Jože Bartolj

Slovesno podelitev je zaključil kulturni program, ki je vseboval dela letošnjih nagrajencev. Ta dokazujejo, meni režiser prireditve Matej Filipčič, da živeti umetnost pomeni presegati čas ter da je umetnost privilegirana izkušnja časa.

Prešernova proslava 2014
Prešernova proslava 2014 © Jože Bartolj

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...