Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Slovenija se je znašla v ledenem oklepu

Slovenija | 02.02.2014, 13:35

Zaradi snega, ki je prešel v dež, in nizkih temperatur se je Slovenija znašla v ledenem oklepu. Brez elektrike je 88.000 odjemalcev po vsej državi, najhuje je na Postonjskem in Pivškem. Zaradi podrtih dreves so zaprte številne ceste. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je zaradi izrednih vremenskih razmer vzgojno-izobraževalne zavode po Sloveniji pozvalo k prekinitvi pouka. Jasno je že tudi, da bomo zaradi škode, ki je nastala, potrebovali mednarodno pomoč.

Ljubljanski regijski center uprave za zaščito ljudem svetuje, naj z avtomobili ostanejo doma, saj so ceste poledenele in jih ne zmorejo sproti posipavati. Opozarjajo še, naj ne hodijo na Šmarno goro, saj je to zaradi podirajočih se dreves smrtno nevarno. Naj ljudje z avtomobili ostanejo doma, opozarjajo tudi pristojni na Vrhniki, v Logatcu in Horjulu. Obstaja velika nevarnost, da drevesa padejo na ceste in avtomobile. Trenutno je brez elektrike 30.000 odjemalcev Elektra Ljubljana. Oskrba je motena zaradi izpada 1297 transformatorskih postaj na območju Cerknice, Logatca, Vrhnike, Žirov, Kočevja, Ribnice, Dobrepolja, Kamnika, Grosuplja, Domžal, Zagorja, Tacna, Šentjerneja in Trebnjega. Najhuje je na področju Starega trga, kjer so odjemalci na področju Babnega polja brez elektrike že več kot 24 ur.

Iz Elektra Maribor sporočajo, da je bilo ponoči brez električne energije približno 12.000 njihovih odjemalcev, trenutno je takih več kot 15.000, predvsem so to odjemalci na območju Pohorja, Kozjaka in Slovenskih goric.

Na Primorskem je zaradi obilnega sneženja in predvsem žleda še vedno brez elektrike 11.000 odjemalcev: na območju Sežane 9000, na Tolminskem 1500 in na območju Nove Gorice 500. Po podatkih družbe Elektro Primorska je zaradi padcev drevja, polomljenih drogov in pretrganih žic še vedno več daljnovodov brez električne energije. Pričakujejo, da se bo takšno stanje nadaljevalo tudi v naslednjih urah, težave na bovškem in v Vipavski dolini so sicer že odpravljene.

Na Gorenjskem je ponoči znova snežilo. Zapadlo je približno deset centimetrov novega snega. Težak sneg in žled podirata drevesa ter povzročata težave pri oskrbi z električno energijo. Na Gorenjskem, kjer so nekatere ceste zaradi podrtega drevja neprevozne, je brez elektrike skoraj 3000 odjemalcev.

Težave v oskrbi z elektriko so tudi na Koroškem, kjer je trenutno brez elektrike 13.200 odjemalcev, na Celjskem pa 7713 odjemalcev. V družbi Elektro Celje, ki skrbi za dobavo električne energije tudi na Koroškem, so povedali, da je največ odjemalcev brez električne energije na območju Spodnje in Zgornje Savinjske doline, Koroškem in v Šaleški dolini.

Zaradi žleda je na Dolenjskem izpadlo več transformatorskih postaj na območju Trebnjega, Šentjerneja, Mirne Peči, Straže in ponekod v Beli krajini. Koliko odjemalcev je brez električne energije, elektro službe še ugotavljajo, njihove ekipe so že na terenu. Ceste na tem območju so ponekod poledenele, vendar v prometu ni zastojev.

slovreme.net

Kako je na cestah in železnicah?

Je pa promet zaradi snega, žleda, poledice in podrtega drevja upočasnjen po vsej državi, številne ceste so zaprte. V Prometno-informacijskem centru za državne ceste voznike pozivajo, naj vozijo počasneje in previdno.

Zamude zaradi žleda in velikih količin snega nastajajo tudi v železniškem prometu. Po podatkih Slovenskih železnic je oviran promet na gorenjski progi med Ljubljano in Jesenicami ter med Jesenicami in Bohinjsko Bistrico, kjer namesto vlakov vozijo avtobusi. Med Kranjem in Ljubljano potniški vlaki še naprej vozijo z dizelskimi lokomotivami. Podobno velja za relacijo med Ljubljano in Zidanim Mostom, zaprta ostaja proga iz Ljubljane proti Primorski, kjer potniki potujejo z avtobusi. Prav tako je zaprta proga Pivka-Ilirska Bistrica, kjer za potnike organizirajo prevoze z avtobusi. Na progi Ljubljana-Dobova zaradi žleda promet poteka z dizelskimi lokomotivami. Predvidoma se bodo zaradi žleda težave kmalu začele pojavljati tudi na progi Zidani Most-Maribor. Na vseh navedenih progah prihaja do daljših zamud, ki po trenutnih podatkih ponekod presegajo eno uro. Z večjimi zamudami vozijo tudi mednarodni vlaki iz Švice, Nemčije in Avstrije proti Sloveniji.

V letalskem prometu prek ljubljanskega letališča težav vsaj za zdaj ni.

Ledeni oklep na drevesu
Ledeni oklep na drevesu © ARO
Prekinitev pouka do izboljšanja razmer

Vremenske razmere, ki smo jim priča, ogrožajo delovanje vrtcev, šol, zavodov in dijaških domov. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je zato na vse vzgojno-izobraževalne zavode v Sloveniji, posredovalo okrožnico, v kateri vodstva šol poziva, naj v prihodnjih dneh ne izvajajo pouka, če jim vremenske razmere to onemogočajo oziroma bi bila lahko na kakršenkoli način ogrožena zdravje in varnost otrok in zaposlenih.

Vlada bo zaradi razsežnosti naravne nesreče zaprosila za pomoč Evropsko unijo

Predsednica vlade Alenka Bratušek in minister za obrambo Roman Jakič sta si danes ogledala razmere na Postojnskem in Pivškem, kjer so nekateri odjemalci brez elektrike že od petkovih zgodnjih jutranjih ur. Pred tem sta prisluhnila poročilom poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana, direktorja Uprave za zaščito in reševanje Darka Buta ter predstavnikom Elektra Primorska in Elektra Ljubljana. Že včeraj so za zagotovitev dobave električne energije na Postojnskem in Pivškem začeli dovažati večje in manjše agregate, ki jih imajo v lasti Uprava za zaščito in reševanje ter Slovenska vojska. Z agregati v lasti vlade naj bi še danes pomagali prizadetim območjem. Vendar agregatov ni za vse dovolj, zato bo vlada zaprosila za pomoč Evropsko unijo. "Pomanjkanje električne energije ni več lokalen, pač pa je že državen problem. Brez električne energije zaradi žleda in ledu je skoraj 88.000 odjemalcev po vsej državi ali slabih deset odstotkov gospodinjstev," je povedal Jakič. Na prizadetih območjih so na terenu vse ekipe elektro podjetij ter prostovoljni gasilci, v pripravljenosti so tudi pripadniki Slovenske vojske. "Če bo treba, bo vojska pomagala tudi s težko mehanizacijo pri odstranjevanju posledic žleda," je dodal minister. Že včeraj je izpostavo Uprave za zaščito in reševanje v Postojni obiskal predsednik republike Borut Pahor in izrazil hvaležnost vsem, ki prostovoljno ali profesionalno pomagajo ljudem, ki so jih prizadele vremenske razmere.

Razsežnost škode v gozdovih in sadovnjakih bo znana prihodnji teden

Veliko škode je zaradi žledoloma nastalo v gozdovih in sadovnjakih. Svetovalci jo bodo ocenjevali prihodnji teden. V trenutnih razmerah je namreč nevarnost lomljenja vej oziroma drevja izjemno visoka. Po prvi oceni Zavoda za gozdove so poškodbe drevja zaradi žledenja prisotne na 15.000 hektarjev velikem območju. Največ poškodb drevja je v občini Pivka in na Postojnskem. Leden oklep na krošnjah dreves, debeline do pet centimetrov, je poškodoval gozdove tudi na območju Razdrtega in Knežaka.

Kaj nas čaka?

Popoldne in ponoči bi lahko dež lokalno prehajal v sneg, kar bo težave še povečalo, saj bodo obremenitve dreves in daljnovodov večje. Bodo pa padavine postopno prenehale v drugi polovici noči, najprej na vzhodu, najpozneje na zahodu. V drugi polovici noči in jutri bi se tako razmere lahko začele umirjati. Za prihodnje dni meteorologi ne pričakujejo posebnosti, ki bi lahko povzročale večje nevšečnosti.

Zaradi povečanih padavin bi lahko narasli manjši vodotoki v porečju reke Reka. Ta v spodnjem toku sicer še poplavlja ob strugi, pretok je ustaljen. V manjšem obsegu bo danes začela poplavljati Ljubljanica na Ljubljanskem barju v območju pogostih poplav. Obstaja možnost za porast manjših vodotokov na Vipavskem in Goriškem območju ter v slovenski Istri.

Zaradi obilnega sneženja, ki bo danes in ponoči že nekoliko manj intenzivno, je na širšem območju Julijskih Alp močno povečana nevarnost snežnih plazov. Tam lahko do ponedeljka zjutraj zapade še dodatnih 10 do 50 cm snega oziroma na Primorskem in v zgornjem Posočju od 10 do 50 l/m2 padavin.

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...