Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Gremo mi po božje (foto: iskreni.net)
Gremo mi po božje

Gremo mi po božje

| 31.01.2014, 12:19

V Dijaški oddaji smo, kolikor dopušča radijski eter, govorili o teologiji telesa. Spraševali smo se, kako sprejemati ležernost sveta v zgolj plastičnih prikazih telesne ljubezni, in na drugi strani, kako v svet popolne podaritve drug drugemu vstopati počasi, odgovorno in v kakovostnem odnosu. To je pot, ki jo je pod pojmom Teologija telesa odkril papež Janez Pavel II. Brez moraliziranja daje odgovore na številne dileme in vprašanja. Ni lepšega, kot pomagati najstniku, ki živi v svetu permisivne kulture, zlorabljenega pojma svobode in popolnega razvrednotenja telesa in spolnosti, da odkrije svoja najgloblja hrepenenja, spet najde dostojanstvo in se veseli svoje ženskosti oziroma moškosti, pišejo na Iskreni.net.

V Dijaški oddaji smo gostili njihovega predstavnika in mladi dekleti, ki sta se odločili za omenjeno usposabljanje in danes v svet popolne predanosti v odgovorni in iskreni ljubezni lahko z razmišljanji vpeljujeta svoje vrstnike. Že ura, dve tovrstne predstavitve telesne ljubezni da mladim misliti. Zadostuje, pravijo naši sogovorniki. Saj si mladi tega sami želijo. Vedo, da je nekaj več, ne zgolj telesno zadovoljstvo.

Štefan Kržišnik:„Srce je prispodoba za notranje središče človeka, a obenem je tudi prispodoba za del telesa. Pomembno je, da telo vzamemo zares, obenem pa odkrijemo, kaj je v njegovi globini, v središču človeške osebe. V družbi približno vemo, kako je s tem področjem. Mladi se lahko zelo hitro podajo v telesno ljubezen. Vrednote, norme, da je treba počakati in se prej dobro spoznati, so padle. Tudi svet izrazito vabi v spolnost. Izpostavlja to željo kot nekaj, kar bo privedlo do hitre, srečne uresničitve. V krščanstvu pa gremo hitro po dveh tirih hkrati, telesno na eni in duhovno na drugi strani, vmes pa ni povezave. Moje izkušnje pri delu z mladimi so, da s teologijo telesa mlade gotovo na eni strani poizkušamo zavarovati in jih opozoriti, kako današnji svet lahko hitro zlorabi telesno podaritev drug drugemu, drugi korak pa je pokazati, kako je to dvoje v krščanskem pogledu združeno. Spolna želja, ki jo je v mlade fante in dekleta položil Bog, je izrazito dobra, ker nas vabi v odnos. Kliče nas, da se drug drugemu podarimo, to pa je konec koncev bistvo Boga, da se darujemo drug drugemu, da se ljubimo. Samo odkriti je treba, kako to lahko na res dober način uresničimo, ne pa, da pademo v prepad ali zdrsnemo po kakšni strmini današnjega sveta“.

Tina Cvitkovič: „Ključno je, da mi mladi, ki se usposobimo, delamo s sovrstniki in tudi z mlajšimi. Usposabljanje zajema informacije, kako je sploh prišlo do teologije telesa in kaj vse to zaobjema, kakšne so razlike med moškimi in ženskami in v končni fazi potem šele telesno izpolnitev z nasprotnim spolom. Moje izkušnje so, da velikokrat dobimo neprave informacije. Še vedno se spomnim biologije v osmem razredu predavanje profesorja. Težko sem poslušala, ker sem čutila, da to ni vse. Vse se mi je zdelo tako prazno, usmerjeno le na telesni nivo. Nič Več. Čutila pa sem, da obstaja nekaj več. Gotovo obstaja. To me je spodbudilo k iskanju in prišla sem do teologije telesa in do delavnic Iskreni.net“.

Tamara Lah: „Usposabljanja sem se udeležila zaradi želje poglobiti svoje znanje o telesu in o spolnosti iz svetopisemskega vidika ter tudi, kako se s telesom lahko približamo Bogu. Moje izkušnje iz osnovnošolskih in srednješolskih let so „zbanalizirane“ le na področje kontracepcije. Drugih informacij in stališč nisem imela in sem morala biti pravi iskalec. Vprašanje je tudi, koliko je to področje odprto v družini. Se o tem pogovarjamo. Hiter razvoj in tempo življenja nas silita v hitro sprejemanje informacij, toda kakovostna pot in zelo dobra je ta pot, če jo združimo s krščanstvo. Saj je zadnja faza tisto največ, končna podaritev. V tem si ves prisoten in je prav, da se začne z neko obljubo“.

 

Gremo mi po božje
Gremo mi po božje © iskreni.net

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...