Alen SalihovićAlen Salihović
Evangeličanski škof Geza Filo (foto: ARO)
Evangeličanski škof Geza Filo

Naš gost: mag. Geza Filo

| 28.01.2014, 15:37 Blaž Lesnik

Ob sklepu letošnje molitvene osmine za edinost kristjanov smo pred mikrofon povabili novega škofa Evangeličanske cerkve. Mag. Geza Filo se je rodil v vasici Ivanovci na Goričkem, od koder je tudi njegova žena. Študiral je na evangeličanski teološki fakulteti v Bratislavi, dve leti je opravljal službo kaplana v Murski Soboti. 1. decembra 2013 je bil imenovan za škofa Evangeličanske cerkve, ki jo tako prvič po letu 1562 vodi škof iz Ljubljane.

"Spreminja se, počasi se navajam. Mimo so te formalnosti, ki so ob spremembi nujne, pred mano pa je kar nekaj odgovornosti", odgovarja na vprašanje, kaj se je od imenovanja spremenilo v njegovem življenju. Sicer ostaja tudi duhovnik, a škofovska služba dodaja novo skrb za približno 18 tisoč članov Evangeličanske cerkve na Slovenskem. Večina jih živi v Prekmurju, v Ljubljani le okrog 300.

Dialog je vse bolj potreben med krščanskimi cerkvami
Zase pravi, da je toleranten človek, človek dialoga: "Želim prisluhniti drugemu, drugačnemu, tudi drugačnemu po veri, vendar pričakujem enako spoštovanje  tudi do samega sebe oziroma do mojega načina izražanja krščanstva." Krst je eden izmed zakramentov, ki si ga katoliška in evangeličanska cerkev priznavata. Največja razlika pa je v razumevanju evharistije in v pojmovanju duhovniške službe. 
"Ekumenski dialog se nikoli ne sme končati, počasi, korak za korakom se da veliko storiti. Ker smo v tem dialogu različne krščanske cerkve, ki smo vezane tudi izven naših meja, moramo prisluhniti, kako ekumenizem deluje tudi širše, torej v Evropi in v svetovnem merilu." Slediti tem smernicam in z nekaterimi ne zamujati doma, se mu zdi pomembno. "Morda se je tu in tam v preteklosti pojavila tema, ki so jo v svetu že rešili, pri nas pa je bila tabu tema. Mislim pa, da zdaj, ko smo bolj aktivni v Svetu krščanskih cerkva, več toliko ne zaostajamo. Smo na dobri poti. K temu je veliko pripomogel podpis skupne izjave o opravičenju leta 1999 med Vatikanom in Svetovno luteransko zvezo."

Škof Geza Filo osebno
Pravi, da če bi cerkev od njega zahtevala celibat, bi se duhovniški službi odrekel: "Sem družinski človek, človek pogovora. Sam verjetno ne bi mogel obstati. Potrebujem človeka ob sebi. Družina mi je v veliko pomoč". Z ženo imata dve odrasli hčerki.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...