Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Kaj ti je deklica

Slovenija | 27.01.2014, 21:00

Oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te je prinesla odlomke s srečanja pevcev in godcev, ki je bilo v začetku januarja v Lancovi vasi pri Ptuju.

Z namenom ohranjanja, oživljanja in predstavljanja kulturnega izročila domačega kraja in bližnje okolice so domačini leta 1983 ustanovili Folklorno društvo Lancova vas. Vanj so povabili vse, ki so želeli plesati, peti in igrati. Tako so nastale skupina pevcev, pevk, muzikantov, korantov ter odrasla in otroška folklorna skupina. Že leta 1938 pa so ustanovili skupino oračev.

Za strokovno delo izredno dejavnega društva od ustanovitve skrbita Nežka Lubej in Janko Jerenko. Oba sta bila tudi povod, da je društvo med leti 1991 in 1993 ob pomoči strokovnjakov: prof. Mirka Ramovša, dr. Marije Makarovič in dr. Aleša Gačnika raziskalo plesno izročilo, oblačilno kulturo in pustne like domačega kraja. Plod raziskovalnega dela vseh treh avtorjev je leta 2003 izdana knjiga „Dediščina Lancove vasi in okolice“.

Tudi dediščini ljudske glasbe prizadevni Lancovljani vseskozi namenjajo posebno skrb. Prvi zapis ljudske glasbe iz Lancove vasi je iz leta 1979, veliko obsežnejši pa je iz leta 1988, ko je v kraju za radio Slovenija snemala Jasna Vidakovič. Takrat je nastala tudi kaseta z izborom posnetega gradiva. Tej pa so leta 2007 dodali še zgoščenko ljudskih pesmi in godčevskih viž.

11. januarja pa je Folklorno društvo Lancova vas pripravilo 4. srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. Na njem so nastopili muzikanti iz Lancove vas ter pevke, starejši in mladi pevci FD Lancova vas, pevci Folklornega društva Pobrežje, pevke KUD Maksa Furjana Zavrč, godci Pod lipo iz Lenarta, pevke KD Sela, mlade pevke Folklornega društva Moščanci, godci KTD Moščanci in mlajša dekliška skupina AFS France Marolt iz Ljubljane.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Radijski utrip, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...