Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Unicef poudarja: Vsak otrok šteje

Svet | 01.02.2014, 14:57

Vsak otrok šteje. To je v letnem poročilu o položaju otrok po svetu poudaril Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef). Ob tem je pozval k večjim naporom in inovacijam pri odkrivanju in odpravljanju razlik, ki najbolj ogroženim od več kot dveh milijard otrok po svetu preprečujejo, da bi v polnosti uživali svoje pravice.

Unicef v tokratnem poročilu omenja pomen dostopnosti podatkov za izboljšanje položaja otrok in odkrivanje razlik med njimi. Vodja analitičnega sektorja Tessa Wardlaw meni, da so omogočili rešitev in izboljšanje življenja milijonov otrok, še posebej najbolj prikrajšanim. Kot je dodala, je nadaljnji napredek mogoče le, če vemo, kateri otroci so najbolj prikrajšani, kje dekleta in fantje ne hodijo v šolo, kje divjajo bolezni in kje nimajo osnovnih sanitarij. "Velikanski napori so potrebni za resnično zagotavljanje visoke kredibilnosti in kakovosti podatkov."

Unicef zato poziva k večjim vlaganjem v novosti, ki pomagajo odpravljati nepravično izključenost otrok. "Prepričati se želimo, da vlade podatke uporabljajo za izboljšanje položaja otrok in žensk po svetu ter da ti podatki ne ležijo nedotaknjeni na mizah, ampak da so temelj za snovalce politike pri doseganju najbolj ranljivih skupin prebivalstva."

Unicef ugotavlja, da je bil dosežen neverjeten napredek na področju položaja otrok od sprejema konvencije o otrokovih pravicah pred skoraj 25-imi leti. Tako je preživelo približno 90 milijonov otrok, ki bi umrli pred dopolnjenim petim letom starosti, če bi se nadaljevala raven umrljivosti iz leta 1990. Preživeli so predvsem zato, ker je prišlo do izboljšanja dostopnosti cepljenja, zdravstvene oskrbe, vode, higienskih pripomočkov in sanitarij. Zaradi napredka na področju prehrane se je zmanjšala raven zaostajanja v rasti in razvoju zaradi podhranjenosti za 37 odstotkov. Tudi v najmanj razvitih država se je povečala vključenost otrok v izobraževanje.

A podatki v poročilu kažejo tudi na kršitve pravic otrok. Tako je lani približno 6,6 milijona otrok do petega leta starosti umrlo zaradi vzrokov, ki bi jih lahko preprečili. Petnajst odstotkov otrok po svetu je prisiljeno delati. Enajst odstotkov vseh deklic na svetu se poroči, preden dopolnijo 15 let, ogroženo je njihovo zdravje, izobraževanje in varnost. Unicef ugotavlja tudi razlike in neenakosti med otroki, ki kažejo, da pridobitve razvoja niso enakomerno razporejene.

Svet
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...