Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež Frančišek Kongregaciji za nauk vere: Zaščititi pravice Božjega ljudstva, da prejema vero v njeni čistosti in celovitosti

Svet | 01.02.2014, 10:43

Papež Frančišek je v petek, 31. januarja sprejel v avdienco udeležence plenarnega zasedanja Kongregacije za nauk vere. Naloge kongregacije so povezane s poslanstvom Petrovega naslednika, da potrjuje brate v veri, je papež začel svoj govor. V tem smislu je pospeševanje in varovanje doktrine o veri in običajev po vsej katoliški obli, resnično služenje papeževemu nauku in nauku celotne Cerkve. Zato si dikasterij prizadeva, da bi kriteriji vere vedno prevladali v besedah in praksi Cerkve.

"Ko vera sije v svoji preprostosti in izvirni čistosti, tudi cerkvena stvarnost postane kraj, kjer se Božje življenje izrazi v vsem svojem čaru in rodi sadove. Vera Jezusa Kristusa na stežaj odpira srca za Boga, odpira prostore človeškega bivanja za resnico, dobro in lepoto, ki prihajajo od Njega," je dejal papež Frančišek zbranim.

Od vsega začetka Cerkve obstaja skušnjava, da bi nauk razumeli v ideološkem smislu ali ga omejili na skupek abstraktnih in okostenelih teorij. Nauk ima po Frančiškovih besedah en sam cilj: "služiti življenju Božjega ljudstva"; naši veri pa želi zagotoviti nedvoumen temelj. Pri tem je opozoril na veliko skušnjavo, da bi si prilagodili darove zveličanja, ki prihaja od Boga, in jih, četudi z dobrim namenom, priredili pogledom sveta.

"Skrbeti za neokrnjenost vere je zelo delikatna naloga," ki je zaupana članom kongregacije, je poudaril papež in pri tem izpostavil pomembnost "stalnega sodelovanja z lokalnimi pastirji in komisijami za cerkveni nauk pri škofovskih konferencah". To služi "zaščiti pravice vsega Božjega ljudstva, da prejema vero v njeni čistosti in celovitosti". Delo kongregacije si prav tako prizadeva za "konstruktiven, spoštljiv in potrpežljiv dialog s storilci kršitev". Če resnica zahteva zvestobo, ta vedno raste v ljubezni in bratski pomoči tistemu, ki je poklican, da dozori ali razjasni svoja prepričanja.

Sveti oče se je v nadaljevanju dotaknil še metode dela, ki je na dikasteriju zaznamovana s kolegialnostjo in dialogom. "Cerkev je namreč kraj občestva na vseh ravneh in vsi smo poklicani, da gojimo in pospešujemo občestvo, vsak v skladu s svojo odgovornostjo, ki mu jo je dodelil Gospod. Prepričan sem," je dodal papež, "da kolikor bolj bo kolegialnost dejanska poteza našega dela, toliko bolj bo pred svetom žarela luč naše vere. V celotnem vašem služenju lahko ohranjate globok občutek veselja, veselja vere, ki ima svoj neizčrpen vir v Gospodu Jezusu. Milost, da smo njegovi učenci, da sodelujemo v evangelizacijskem poslanstvu Cerkve, nas napolnjuje s svetim veseljem."

Papež Frančišek je ob koncu govora še omenil odnos med vero in zakramentom zakona, o čemer je bil govor tudi na plenarnem zasedanju kongregacije. Po papeževih besedah gre za zelo pomembno področje, saj je nujen poglobljen premislek o odnosu med osebno vero in obhajanjem zakramenta zakona, predvsem v spremenjenem kulturnem kontekstu. Papež se je zbranim še zahvalil za delo pri obravnavanju največjih hudodelstev, predvsem kar se tiče primerov spolne zlorabe nad mladoletnimi osebami s strani klerikov. Otroci in mladi morajo v krščanskih skupnostih biti vedno zaščiteni in podprti pri svojem človeškem in duhovnem razvoju. Omenil je možnost, da se bo kongregaciji pridružila posebna komisija za zaščito otrok, ki jo je pred kratkim ustanovil papež Frančišek in ki bi, kot je dodal, naj bila zgled vsem, ki nameravajo pospeševati dobro otrok.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...