Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

250 milijonov otrok na svetu ne zna brati, pisati in računati

Svet | 02.02.2014, 06:00

Četrt milijarde otrok po svetu ne zna ne brati ne pisati ne računati, čeprav so številni med njimi več let obiskovali šolo. V nič gre tako 129 milijard dolarjev letno, ki jih vlade namenjajo izobraževanju. Poleg tega je danes še vedno 57 milijonov otrok, ki nimajo dostopa do izobraževanja.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je pripravila 500 strani dolgo letno poročilo o izobraževanju. V njem opozarja, da bo svet vsaj 70 let zaostal za enim od ciljev tisočletja, to je vsem otrokom do leta 2015 omogočiti osnovnošolsko izobrazbo. Poleg tega ugotavlja, da je zaradi neprimernih metod poučevanja nepismenost razširjena precej bolj, kot so do zdaj domnevali strokovnjaki. Tako četrtina mladih, kamor Unesco načeloma šteje stare med 15 in 24 let, v revnih državah ne zna prebrati niti stavka, v podsaharski Afriki ta delež naraste vse do 40 odstotkov. "To, že 11. globalno poročilo znotraj pobude Izobrazba za vse, razkriva, da kljub temu, da je na leto po vsem svetu porabljenih 129 milijard dolarjev za izobraževanje, 250 milijonov otrok še vedno nima nikakršnih osnov. Zaskrbljujoč podatek je, da je od teh 125 do 130 milijonov otrok obiskovalo šole in končalo prva štiri leta izobraževanja," je dejala direktorica Unescovega urada v New Yorku Vibeke Jensen. Za takšne razmere je krivo predvsem dramatično pomanjkanje učiteljev v državah v razvoju, pomanjkljiva izobrazba prosvete in slaba kakovost pouka na splošno. V nekaterih državah tako na primer v razredu sedi tudi več kot 100 učencev.

Poročilo obravnava tudi razvite država. Ugotavlja, da na primer v Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji priseljenski otroci zaostajajo za sovrstniki, saj se pri najbolj osnovnih učnih ciljih običajno odrežejo mnogo slabše. Podobne težave pestijo tudi domorodne skupnosti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Unesco zato v poročilu poziva, naj se globalne izobraževalne politike ne osredotočajo zgolj na število v šole vpisanih otrok, ampak tudi na dostop in boljše metode poučevanja.

Svet
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...