Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Obama v govoru o razmerah v ZDA: Naj bo letos leto akcije

Svet | 29.01.2014, 16:05

Predsednik ZDA Barack Obama ocenjuje, da se je svetovna velesila pobrala po zadnji hudi gospodarski krizi. A težavo vidi v tem, da napredek ni enakomeren. Zato je v tradicionalnem govoru pred državnim političnim vrhom napovedal številne ukrepe za zmanjšanje brezposelnosti, večjo gospodarsko rast in izboljšanje izobraževalnega sistema.

Tokratni vsakoletni govor o razmerah v državi pred obema domovoma kongresa ter predstavniki vlade in vrhovnega sodišča je bil že Obamov šesti. Najprej je naštel dosežke svojega prvega mandata, jih razglasil za nezadostne in napovedal dodatne ukrepe, ki jih bo uresničil s pomočjo kongresa ali brez njega. To obljubo je na nek način uresničil že pred govorom, saj je pogodbenim delavcem zvezne vlade zvišal minimalno plačo. "Amerika ne miruje, tudi jaz ne bom. Kjerkoli in kadarkoli bom lahko, bom sprejel ukrepe mimo zakonodajne veje oblasti, da bom lahko ameriškim družinam ponudil še več," je dodal.

Obama se je tako zavzel za enakopravnost plač moških in žensk, davčno reformo, povečanje vlaganj v inovacije, izobraževanje, boljšo infrastrukturo in alternativne vire energije. "Naj bo letos leto akcije," je poudaril. Med konkretnimi predlogi za pomoč državljanom je predsednik ZDA omenil nov način pokojninskega varčevanja. Republikance je pozval, naj zdravstveno reformo končno sprejmejo kot dejstvo in naj se ne zatekajo k poskusom njene ukinitve, kongres pa med drugim tudi, naj potrdi imigracijsko reformo.

O zunanji politiki je govoril bolj malo. Spomnil je, da je končal vojno v Iraku, napovedal je, da bo letos končal tudi vojno v Afganistanu. V primeru Sirije se mu uporaba vojaške sile ne zdi primerna. Zavzel se je za nadaljevanje pogajanj z Iranom in za dokončno zaprtje vojaškega zapora v Guantanamu.

Obamovim besedam je skladno s tradicijo sledil odgovor republikancev. Članica predstavniškega doma kongresa Cathy McMorris Rodgers se je strinjala z Obamovo ugotovitvijo o težavah, ki pestijo ZDA, hkrati je zatrdila, da imajo republikanci boljše rešitve.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...