Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Stanko Trap (foto: Matjaž Merljak)
Stanko Trap

FOTO: Stanku Trapu podelili Tischlerjevo nagrado

| 24.01.2014, 06:51 Matjaž Merljak

V povsem polni Tischlerjevi dvorani Slomškovega doma v Celovcu sta sinoči Narodni svet koroških Slovencev NSKS in Krščanska kulturna zveza KKZ 35. Tischlerjevo nagrado podelila župniku Stanku Trapu. Prireditev je izzvenela kot Ziljski večer in spodbuda Ziljanom, naj tam ne utihne slovenska beseda.

Stanko Trap (1939) že skoraj trideset let deluje kot duhovnik v Ziljski dolini, na slovenskem obrobju. Je ne le edini slovenski duhovnik v Ziljski dolini, ampak tudi nepogrešljivi steber tamkajšnje slovenske kulture.

Kot je v nagovoru dejal njegov sosed, dekan Stanko Olip, "nagrajenec ni napisal kake debele knjige, ni izdal kakšne pesniške zbirke, ni postavil na oder kake znamenite igre, ni akademski slikar, ni kričal kakih revoucionarnih parol po ulicah, vendar piše knjigo, katere poglavja so izza 70-ih let posebno zaznamovana od raznolikega, bogatega, širokogrudnega, velikodušnega, ljubeznivega ter odločnega življenja kot duhovnik, narodnjak in kulturnik, prisrčen in srčen povezovalec med obema narodoma na deželi."

Pepca Druml pa je dejala, da je "on človek, ki se oklepa starega reda, stvarstvo vidi kot celoto in ga ni strah živeti svoje videnje. Moderen je s svojim pogumom za resničnost, v kateri je smisel človek sam."

Janko Krištof, Stanko Trap, Zdravko Inzko
Janko Krištof, Stanko Trap, Zdravko Inzko © Matjaž Merljak

Nagrajenec je v zahvali dejal, da je nagrada gotovo namenjena vsem kulturnim delavcem na Zilji, saj je bila prvič podeljena na Ziljo. Ziljanom, za katere je odgovoren, je zaželel poguma: "Naj ne utihne slovenska beseda in domača pesem pr Zili ... Z veseljem bomo še peli in to brez strahu."

Predsednik NSKS Zdravko Inzko je dejal, da je Zilja nekaj posebnega, da so Ziljani garači in manjšina v manjšini ter da Zilja v zadnjem času doživlja renesanso.

Zbrane sta pozdravila tudi predsednik Krščanske kulturne zveze Janko Krištof in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel.

Generalna konzulka Dragica Urtelj, ministrica Tina Komel in Tischlerjev nagrajenec Stanko Trap
Generalna konzulka Dragica Urtelj, ministrica Tina Komel in Tischlerjev nagrajenec Stanko Trap © Matjaž Merljak

V kulturnem delu so sodelovali MePZ Gorotan, Sabina Wiegele in Elisabeth Goritscnig, Veronika Gotthardt, Ljudske pevke z Brda pri Šmohorju ter drugi izvajalci iz Zilje. Ti so nagrajencu prinesli - po njegovih besedah - najlepše darilo Ziljsko pesem.

Polna Tischlerjeva dvorana
Polna Tischlerjeva dvorana © Matjaž Merljak

Na prireditvi so podelili tudi nagrade letošnjega govorniškega natečaja, svoj govor je tudi predstavila zmagovalka Ana Lena Domej iz 8. a razreda ZG/ZRG iz Celovca.

Nadaljevanje ...

Posnetek prireditve boste slišali v oddaji Slovencem po svetu in domovini,

v nedeljo, 26. januarja 2014, ob 17.00.

Mladi iz Zilje so zapeli župniku Trapu
Mladi iz Zilje so zapeli župniku Trapu © Matjaž Merljak

Ljudske pevke z Brda pri Šmohorju
Ljudske pevke z Brda pri Šmohorju © Matjaž Merljak

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...