Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Jaslice pri Svetem Vidu 2013 (foto: Tone Ovsenik)
Jaslice pri Svetem Vidu 2013

Božič in novo leto v Clevelandu

| 06.01.2014, 13:52 Matjaž Merljak

Božične praznike smo lepo preživeli v krogu svojih družin. Polnočnici sta bili lepo obiskani v obeh naših slovenskih župnijah.

V cerkvi svetega Vida se je župnik Božnar v nagovoru osredotočil na pomen božiča, da je to pravi krščanski praznik, čeprav na zunaj je vse bolj vpijoče z glasbo in osvetljenjem ulic in v trgovinah vse kriči o nabavljanju daril. Malokje je pa videti božične prizore, kot na primer jaslice, katere je bilo pred leti večkrat videti. Dandanes je pa vse v strahu, da bi užalil nekoga, ki v to ne veruje. Kristjani imamo to pravico, da tudi na zunaj pokažemo praznično vzdušje in hrabro povemo svetu, zakaj se sploh ta dan tako slavi, saj vzrok je prav Kristus, ki se je rodil v Betlehemu in čigar rojstni dan praznujemo. Človek si lahko vpraša zakaj je tako. Menda zato ker se Kristjani večkrat klonimo zahtevam drugo mislečih in istočasno pozabimo, da smo tudi del življenja na tej obli kakor ostali z drugačnimi prepričanji. Menda imamo vsi iste pravice in obveznosti.

Božično okrašena cerkev Svetega Vida
Božično okrašena cerkev Svetega Vida © Tone Ovsenik

Božičnica upokojenci 1
Božičnica upokojenci 1 © Tone Ovsenik

Kakor vsako leto je tudi letos božični pevski zbor župnije svetega Vida pod vodstvom Janeza Sršena podal dva koncerta božičnih pesmi. Prvi je bil v cerkvi Marije Vnebovzete v petek zvečer, 27. decembra in drugi v domači cerkvi svetega Vida v nedeljo, 29. decembra. Obisk je bil letos izreden ob obeh prilikah. Pri svetem Vidu je bila darovana vsefarna sveta maša ob desetih in po sveti daritvi so nam pevci zapeli res prelep koncert. Že med sveto mašo je bila cerkev polna vernikov in po maši je še prišlo nekaj ljudi od drugod, da so prisluhnili lepemu petju. Človek se je lahko zasanjal ob petju in istočasno občudoval božično okrašeno cerkev z izrednimi jaslicami. Hvaležni smo pevcem za to božično darilo, ki nam ga podarijo vsako leto ob Kristusovem rojstvu in podaljšajo praznično vzdušje med ljudmi.

Silvestrovo smo letos zabeležili na Slovenski pristavi. Odbor Pristave je vabil člane in prijatelje, da se skupaj poslovimo staremu in pozdravimo novo leto v lepi slovenski družbi. Žal to pot odziv ni bil tako številčen zaradi slabega vremena. Kakor smo imeli božič letos zelen, je pa za Silvestrovo snežilo, tako da se je marsikateri odločil ostati na varnem kar doma. Nič zato, da je bila družba malo manjša, smo se imeli lepo in prijateljsko pozdravili novo leto ob dobri hrani, kapljici in prijetni glasbi članov ansambla Alpskega seksteta.

Dan novega leta je bil praznik svete Družine in sta župnika v obeh cerkvah brala svete maše ob posebnem urniku, saj ta zapovedan praznik, 1. januarja je videl dan svetlobe šele leta 1921. Papež Frančišek je letos molil pred ikono svete Družine in rekel, “družina, ki doživlja radost vere, jo naravno sporoča. Krščanske družine so misijonske družine, ki v svojem vsakdanjem življenju prinašajo sol in kvas vere”.

Božičnica upokojenci SP 2
Božičnica upokojenci SP 2 © Tone Ovsenik

Kot zaključek prvega poročila iz Clevelanda, naj zaželim vsem Vam, osebju in poslušalcem Radia Ognjišče blagoslov, mir, zdravje in usklajevanje med ljudstvom in vlado, da bi našli skupni jezik pri olajšanju krize in neposredno komunikacijo in da bi na volitvah izbrali tiste, ki bi popeljali Slovenijo naprej v novem letu, saj odgovornost je na plečih volivcev.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...