Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Evropski parlament (foto: nn)
Evropski parlament

Ali SLS in N.Si združujeta moči pred evropskimi volitvami?

Svet | 02.02.2014, 08:00

Mediji so v preteklih dneh poročali, da se stranki SLS in N.Si dogovarjata, da bi na volitvah v Evropski parlament, ki bodo maja, nastopili s skupno listo. Da bi takšna lista na evropskih volitvah lahko veliko dosegla, je prepričan prvak SLS Franc Bogovič. Predsednica N.Si Ljudmila Novak je medtem za naš radio povedala, da dokončnih odločitev še ni.

Bogovič je novinarjem pojasnil, da sta poleg SDS članici Evropske ljudske stranke tudi SLS in N.Si. Volilni sistem je po njegovem takšen, da bi bilo po njegovem modro sodelovati pri projektu. "Mi smo v preteklih mesecih kar na nekaj projektih odlično sodelovali z N.Si, najboljši primer je gotovo nepremičninski davek." Kot je dodal, dlje od dogovora o nosilcu morebitne skupne liste za zdaj niso prišli. "Ves čas je bil v mislih kot nosilec liste Lojze Peterle, če seveda pride do skupnega dogovora." Bogovič pričakuje, da bodo javnosti jasne odgovore lahko ponudili že v prihodnjih tednih. "Smo pa trdno prepričani, da bi bila takšna lista na volitvah v Evropski parlament zmagovita."

Novakova je za Radio Ognjišče povedala, da je zamisel o skupnem nastopu na evropskih volitvah prišla iz vrst SLS. "Pogovori še potekajo, a dokončna odločitev še ni bila sprejeta. V N.Si namreč ne čutimo velike potrebe po skupni listi, ker imamo že precej izoblikovano svojo listo s prepoznavnimi imeni."

Tako v SLS kot N.Si bodo o tem razpravljali na organih strank. Novakova je ob tem poudarila, da je N.Si vedno sodelovala pri pozitivnih pobudah, tako z SLS kot tudi z SDS, a dodala: "Seveda pa je interes vsake stranke, da postane močnejša." Da pri pobudi o skupni listi na volitvah v Evropski parlament ne gre za poskus združitve desnosredinskih strank, ampak izključno skupni projekt, da se glasovi ne izgubljajo, je medtem še zatrdil Bogovič.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...