Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Krave molznice (foto: ARO)
Krave molznice

Sporna tudi slovenska koruza?

| 31.01.2014, 17:41

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je danes še štirim gorenjskim kmetijam prepovedala oddajo mleka, saj so v njem ugotovili prisotnost aflatoksina. Vse štiri kmetije so mleko oddajale mlekarnam in ga niso prodajale na mlekomatih. Prepoved še vedno velja tudi za kmetijo iz Most pri Komendi, medtem ko so analize mleka na kmetiji iz okolice Kranja bile negativne in ta lahko mleko ponovno oddaja v javno potrošnjo.

Onesnaženju mleka v primeru omenjenih štirih kmetij naj bi botrovala koruza slovenskega izvora, ki je bila na te kmetije, prodana preko iste zadruge. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zato izvaja obsežno vzorčenje krme na Gorenjskem, da bi ugotovila še morebitne druge vire okužbe. Kot nam je povedala Nada Jamšek so današnji interni testi mleka na njihovi kmetiji pokazali, da se stanje normalizira in aflatoksin ni več prisoten. Zato so pristojne službe zaprosili, da jutri izvedejo uradni odvzem in analizo vzorcev mleka in upajo, da bodo mleko spet lahko oddajali v mlekarno.

Kmetije bodo utrpele izjemno materialno in še večjo nematerialno škodo

Trgovanje z aflatoksini onesnaženo koruzo in posledično pojav teh strupenih snovi v mleku, povzroča strah pri kupcih. Pozna se upad prodaje mleka, ob tem pa se sproža tudi vprašanje odgovornosti trgovcev za materialno škodo, ki nastaja zaradi zavrženega mleka, stroškov uničevanja okužene krme in nematerialno škodo, ki je posledica okrnjenega ugleda kmetij, ki so nič hudega sluteč kupile in krmile sporno koruzo.

Direktorica Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, dr. Vida Čadonič Špelič zatrjuje, da je zakonodaja na tem področju jasna. Krma in hrana v obtoku morata biti neoporečna, za to pa odgovarja tisti, ki krmo ali hrano daje na trg. Dodaja še, da poskušajo storiti vse, da bi s hitrimi analizami in odkrivanjem virov aflatoksinov pripomogli k čimprejšnji razrešitvi težav.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...