Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Letališče Ljubljana že 50 let okno v svet

Politika | 31.01.2014, 11:37 Petra Stopar

Mineva 50 let, odkar je bil na Aerodromu Ljubljana vzpostavljen redni letalski promet. Kljub dejstvu, da država za letališče išče novega lastnika, predsednik republike Borut Pahor verjame, da bo letališče še naprej ostalo na stežaj odprto slovensko okno v svet.

Prvo letalo je na Letališču Brnik, ki se danes imenuje Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, pristalo 24. decembra 1963, redni promet pa je bil vzpostavljen 9. januarja 1964. V 50 letih se je na letališču zvrstilo več kot 935.000 letal, s katerimi je potovalo več kot 35 milijonov potnikov.

Na sinočnji slovesnosti je predsednik uprave Aerodroma Zmago Skobir poudaril, da je letališče nepogrešljiv člen pri zagotavljanju mobilnosti, ki je pomemben vzvod gospodarskega razvoj. „Tudi danes, ko so gospodarske razmere še posebej zaostrene, beležimo ponovno rast prometa in odlične rezultate. Pa ni bilo vedno lepo, tudi težavna obdobja so bila, a iz kritičnih trenutkov smo zmogli in znali črpati izkušnje in modrost za prave odločitve,“ je menil.

Da je letališče izrednega pomena za našo prihodnost, je dejal predsednik države Borut Pahor in dodal, „da si smemo, tudi zaradi prizadevnosti in profesionalnosti ljudi, ki ga upravljajo, obetati, da bo tako tudi v prihodnje, ne glede na lastniško spremembo, ki jo lahko pričakujemo“.

Po drugi strani pa je nekdanji prvi mož Aerodroma Vinko Može prepričan, da država letališča, sploh pa ne poslovno uspešnega, nikakor ne bi smela prodati. Može bi zgolj dopustil možnost strateškega partnerstva, ki bo prinesel finančna sredstva. Sicer pa je zdajšnji vodja Skobir za STA nedavno povedal, da bi bila prodaja Aerodroma lahko končana že v začetku poletja, saj je zanimanja potencialnih vlagateljev veliko.

Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...