Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Forum za dialog med vero in kulturo (foto: ARO)
Forum za dialog med vero in kulturo

VIDEO: Prvo srečanje prenovljenega Foruma za dialog med vero in kulturo

Slovenija | 23.01.2014, 11:54 Jože Bartolj

V nabito polnem atriju ZRC v Ljubljani je v torek 7. januarja zvečer potekal prvi pogovorni večer prenovljenega Foruma za dialog med vero in kulturo, pod naslovom Cerkev brez glave. Objavljamo celoten videoposnetek večera.

Uvodnim besedam Milana Knepa o pomenu dialoga in poslušanja drug drugega, je sledil nagovor gostov in zatem pogovor, ki ga je moderiral dr. Igor Škamperle. Ta je v začetku povedal, da je forum namenjen izobraženim, zavzetim in zainteresiranim ljudem, o nekaterih temah Cerkve, krščanstva, duhovnosti, religije, kulture in umetnosti. Da bi o njih razmišljali kritično in konstruktivno, a hkrati dobronamerno.

Prvi uvodničar profesor patrologije, profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani, frančiškan dr. Milan Špelič je v opisal vlogo škofa v času Cerkvenih očetov. Med drugim je poudaril, da Cerkev vodi Sveti Duh. Vodi jo tudi pri vzpostavitvi in izvajanju škofovske službe. V njej pa je kljub Božjemu vodstvu vidna tudi človeška slabotnost. In kot tako jo moramo tudi vzeti.

Gostje omizja
Gostje omizja © Jože Bartolj

Nekdanji novinar Dela Tone Hočevar, ki je dolga leta poročal iz Rima, je med drugim poudaril, da smo si Slovenci v luči Vatikana za marsikaj tudi sami krivi. Večina rimske kurije namreč ne ve, kje je Slovenija in kakšna je slovenska Cerkev. O tem kakšne so razmere pričujejo naši rojaki znotraj Vatikanskega obzidja, ki pa so žal, prav tako razdeljeni, kot smo razdeljeni doma. In prav zato, bi nam vsem skupaj, po besedah Toneta Hočevarja, še kako prav prišel kakšen forum za dialog.

Publika je v drugem delu zastavila številna vprašanja iz katerih se je pokazalo, da so ljudje pričakovali bolj fokusirano razpravo o tematiki odgovornosti in dialoga v Cerkvi, ne pa toliko o razmerah v Vatikanu in v času prvih kristjanov. Naslednjemu pogovornemu večeru, ki bo 11. februarja pod naslovom Kaj je krščanska ekonomija?, lahko torej zaželimo večjo tematsko osredotočenost.

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...