Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Izločanje tovornih vozil na avtocesti (foto: ARO)
Izločanje tovornih vozil na avtocesti

Poledenele ceste in sneg tudi danes povzročajo težave v prometu

Slovenija | 01.02.2014, 10:07

Poledenele ceste in sneg tudi danes povzročajo težave v prometu. Promet je močno oviran na glavni cesti Dravograd-Maribor, na regionalnih cestah v Mariboru in okolici ter na cestah na širšem območju Šentilja. Na Štajerskem, Koroškem, v Pomurju in Prlekiji pada leden dež. Arso je zaradi poledice in žleda razglasil oranžni alarm do nedelje.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je na štajerski avtocesti pred krožiščem Pesnica proti Mariboru zaradi prometne nesreče zaprt prehitevani pas.

Na primorski avtocesti je od cestninske postaje Log proti Vrhniki zaradi razsutega tovora zaprt prehitevalni pas. Na prometno-informacijskem centru voznike zaradi poledenelih cest voznike opozarjajo, naj vozijo previdno in počasi.

Zaradi taljenja snega je na številnih cestah po državi večja količina vode in snežne brozge. Na Agenciji RS za okolje (Arso) opozarjajo, da je v notranjosti države, najbolj na prehodu med Notranjsko in Primorsko, v soboto in del noči na nedeljo še velika nevarnost poledice in žleda. Zaradi obilnega sneženja, ki se bo na severozahodu države še nadaljevalo do ponedeljka, je na širšem območju Julijskih Alp močno povečana nevarnost snežnih plazov. Tam je v zadnjih 24 urah zapadlo od 50 do 100 cm snega, do nedelje zjutraj lahko pade še dodatnih 50 do 100 centimetrov snega.

slovreme.net

Danes dopoldne bo morje ob visoki plimi poplavilo nižje ležeče dele obale, popoldne in ponoči pa bodo spet lahko močneje narasli predvsem vodotoki na območju Vipave in notranjske Reke, opozarjajo na Arso. V nedeljo čez dan bo poplavila Ljubljanica na Ljubljanskem barju v območju pogostih poplav.

Policija je na vremenske razmere posebej opozorila obiskovalce smučarske prireditve Zlata lisica v Kranjski Gori. Svetujejo počasnejšo in previdno vožnjo, saj so na nekaterih gorenjskih cestah, ponekod zaradi sneženja, drugod pa zaradi taljenja snega, vozne razmere slabše.

Padavine in slabe vremenske razmere se bodo nadaljevale še vse do ponedeljka.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.