Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Koruza (foto: ARO)
Koruza

Kriva je hrvaška koruza

| 30.01.2014, 17:05

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je včeraj zvečer obvestila javnost, da je odredila umik in odpoklic mleka zaradi prisotnosti aflatoksina v mleku iz štirih mlekomatov v Ljubljani in po enega v Kamniku in Mostah pri Komendi. Na kmetiji Jamšek iz Most pri Komendi, ki del pridelave svojega pridelave mleka preko teh mlekomatov prodaja, so zvečer odvzeli vse vzorce krme in jih dali v preiskavo na vsebnost aflatoksina.

Uprava za varno hrano je bila danes obveščena še o eni najdbi aflatoksina v mleku in sicer na še eni kmetiji na Gorenskem. Mleko je bilo oddano izključno v mlekarno, ki je izvedla vse potrebne teste, da je identificirala kmetijo iz katere izhaja kontaminirano mleko. Tudi tej kemtiji so odredili prepoved oddaje mleka za javno potrošnjo. Iz tretnuno razpoložljivih podatkov je razvidno, da je tudi ta kmetija krmila koruzo hrvaškega porekla, ki bo analizirana na prisotnost aflatoksina.

Kmetijsko gozdarska zbornica zahteva kaznovanje povzročiteljev afer

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije ob pojavi strupa aflotoksina v mleku krav nekaterih kmetov pričakuje ustrezno ukrepanje države in njenih ustanov ter ustrezno kaznovanje povzročiteljev afer. Zbornica opozarja da so prizadeti kmetje, zaradi napak drugih utrpeli hude posledice ter veliko gospodarsko škodo in zahteva, da se pri iskanju odgovornih in vzrokov za nastali položaj vztraja do konca, ter s tem zagotovi potrošnikom varno hrano.

Hitro ukrepanje
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je včeraj zvečer obvestila javnost, da je odredila umik in odpoklic mleka zaradi prisotnosti aflatoksina v mleku iz štirih mlekomatov v Ljubljani in po enega v Kamniku in Mostah pri Komendi. Na kmetiji Jamšek iz Most pri Komendi, ki del pridelave svojega pridelave mleka preko teh mlekomatov prodaja, so zvečer odvzeli vse vzorce krme in jih dali v preiskavo na vsebnost aflatoksina.

Kot je dopoldne za naš radio povedala dr. Vida Čadonič Špelič, direktorica Uprave za varno hrano, analize terjajo čas: "Gre za zahtevne analize, zato bo treba tekom današnjega dneva počakati, da bodo končane...Upamo, da bomo še danes vedeli, katera krma je onesnažila to mleko."

Na kmetiji Jamšek so iz obroka krav že izključili krmo, ki jo sumijo, da bi lahko bila sporna in so jo začeli uporabljati pred dnevi, ko so izvedli optimizacijo obroka za molznice. Trudijo se namreč, da dosegajo dobro mlečnost in pridelajo mleko odlične kakovosti. Nada Jamšek pravi, da se zaradi prodaje v Italijo njihovo mleko redno preverja na prisotnost teh snovi in do zdaj nikoli niso imeli težav: "Tale šok je za nas velik, šokirani so tudi naši odkupovalci mleka, čeprav smo presenečeni tudi, da imamo pri naših kupcih izredno podporo. Imamo številne klice in nas spodbujajo: Čimprej zadevo sanirajte in bomo spet kupovali vaše mleko! Mi smo bili zelo odgovorni do svojih odjemalcev, takoj ko smo dobili telefonski poziv, da je presežena količina (aflatoksina), smo mlekomate blokirali, da so prenehali izdajati mleko. VURS se je res korektno odzval, uradna inšpektorja sta prišla že popoldne in odvzela vzorce krme, jih dala v analizo, tako da danes pričakujemo rezultate."

Na kmetiji Jamšek dodajajo, da so mleko svojih krav in krmo v analizo dali tudi sami, saj si želijo, čimprej ugotoviti vzroke in jih tudi odpraviti. Veseli in hvaležni so, da so se pristojne službe takoj odzvale, vzele vzorce krme in začele preiskave: "Zahvaljujemo se njim in opravičujemo našim zvestim kupcem. Mi bomo zadevo pospešeno sanirali in upamo, da bomo čimprej lahko zagotovili neoporečno mleko v mlekomatih."

Krave molznice
Krave molznice © ARO

Aflatoksini v hrani

Raziskave so pokazale da so z aflatoksini najpogosteje in v največji meri kontaminirani arašidi, bombažno seme in njuni stranski proizvodi ter druge oljne tropine. Med žiti aflatoksine najpogosteje ugotavljajo v koruzi. Na splošno je kontaminacija z aflatoksini večji problem v subtropskih krajih kot na zmernih klimatskih področjih, zato italijanske mlekarne mleko redno testirajo na te snovi. Rezultati preiskav vzorcev krme v Sloveniji kažejo, da je število kontaminiranih vzorcev z aflatoksini in njihova koncentracija v naši krmi razmeroma majhna, še trdijo na Upravi za varno hrano in dodajajo da v uradnih vzorcih krme odvzetih v okviru rednega programa vzorčenja v zadnjih 5 letih v Sloveniji, preseženih maksimalno dovoljenih vsebnosti aflatoksinov niso zaznali. Posamezni pozitivni primeri pa so bili ugotovljeni v okviru posebnega nadzora.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...