Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Kristjani preganjani po vsem svetu

Svet | 30.01.2014, 11:12 Marjana Debevec

Kristjani so na različne načine preganjani po več državah sveta. Trenutno je še vedno vodilna Severa Koreja, vendar pa so kristjani preganjani tudi po drugih azijskih in afriških državah.

Nigerijske oblasti preiskujejo napad, v katerem je v severovzhodni Nigeriji umrlo najmanj 22 ljudi. Žrtve so bile pri nedeljski sveti maši, ko so v njihovi vasi eksplodirale bombe. Na isti dan se je zgodil še en napad v drugi nigerijski vasi, kjer je bilo ubitih še 52 ljudi. Za oba incidenta naj bi bili krivi islamski skrajneži znani pod imenom Boko Haram. Skupina je bila sicer v zadnjih petih letih povezana z več nasilnimi in okrutnimi napadi, ki so zahtevali številne smrtne žrtve.

Tudi življenje kristjanov v Iranu je vse težje, saj jih režim ne priznava. Pred nekaj dnevi so po devetih mesecih iz zapora izpustili Davouda Alijanija, ki so ga obtožili, da se je iz islama spreobrnil v krščanstvo. Dva pastorja, ki so ju zaprli skupaj z njim, so izpustili pred mesecem dni. V zaporu pa še ostaja žena evangeličanskega pastorja.

Kristjani pa so preganjani tudi na Kitajskem. Kljub upanju, ki ga je zbudila izvolitev papeža Frančiška, so kitajsko-vatikanski odnosi še vedno na mrtvi točki. Novi kitajski voditelj ni držal svoje obljube. Upokojeni honkonški škof kardinal Joseph Zen je celo dejal, da poskuša država vernike spremeniti v sužnje. V pogovoru za agencijo AsiaNews je povedal, da Peking nadaljuje svoje 'razdiralno delo' proti krajevni katoliški Cerkvi. »Zdi se, da je edini namen njihovega dela, da bi 'zasužnjili' našo Cerkev, kar jim žal uspeva, ko naše škofe in duhovnike silijo, naj izdajo svojo vest, svojo vero«, je še dejal kardinal.

Papež Frančišek zato vernike vsega sveta večkrat vabi k molitvi za preganjanje kristjane, mednarodno skupnost pa poziva k učinkovitemu ukrepanju.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...