Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež pri avdienci o zakramentu birme

Svet | 29.01.2014, 11:02 Marjana Debevec

Papež Frančišek je pri dopoldanski katehezi spregovoril o pomenu zakramenta svete birme, ki je močno povezana s svetim krstom. Skupaj z evharistijo namreč predstavljata zakramente uvajanja. Zato so jih v preteklosti obhajali hkrati ob sklepu katehumenske poti.

Birma pomeni maziljenje, saj se preko nje oblikujemo v moči Svetega Duha po Jezusu Kristusu, ki je edini pravi maziljenec. Hkrati pa nas birma trdneje poveže s Kristusom in dokončno utrdi našo povezanost s Cerkvijo, je poudaril papež. Podeli nam posebno moč v Svetem Duhu, da lahko širimo in branimo vero in se nikoli ne sramujemo Jezusovega križa. »Zato je pomembno poskrbeti, da naši otroci prejmejo ta zakrament. Če ga ne prejmejo, ostanejo na pol poti in ne prejmejo Svetega Duha, ki nam da moč, da gremo naprej«, je poudaril sveti oče. Še kako pomembna pa je tudi dobra priprava na birmo, ki naj bi nas vodila do osebne vere v Kristusa in v nas prebudila občutek pripadnosti Cerkvi.

»Birma, tako kot ostali zakramenti, ni človeško delo, ampak je delo Boga, ki skrbi za nas in nas oblikuje po podobi svojega Sina, da bi nas naredil sposobne ljubiti tako, kot ljubi On«, je dejal papež. Zatem je navedel sedem darov Svetega Duha, katerim bo posvetil sredine kateheze, potem ko bo končal razmišljanja o zakramentih.

Ob sklepu je sveti oče spregovoril še o učinku svete birme: »Ko v naše srce sprejmemo Svetega Duha in mu pustimo delovati, Kristus sam prebiva v nas. Preko nas bo On molil, odpuščal, širil upanje in tolažbo, služil bratom, stal ob strani ubogim in zadnjim, ustvarjal občestvo in sejal mir«, je ob sklepu kateheze še dejal papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...