Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Vokalna skupina 4GIVEN: "Gospel jemljemo kot veselo sporočilo, kot evangelij."

Slovenija | 20.12.2013, 23:46

Bratje Matej, Kristjan in Simon Virtič ter njihov prijatelj Kristijan Korat so bili tokratni gostje v Petkovem zabavnem večeru. Pričarali so nam prijeten adventni večer, z veliko gospel glasbe. Ta jih je ob očetih glasbenikih spremljala od ranega otroštva. Njihovi skupni glasbeni začetki segajo v čas mladosti, ko so skupaj taborili.

Ime 4GIVEN (odpuščeno) nakazuje, da ljudje upravičeno pričakujemo, da nam je odpuščeno. Kdor si želi odpuščanje, mu je to na voljo preko Jezusa Kristusa.

4GIVEN je vokalna skupina, ki poje "a cappella" glasbo. Gre za izvajanje glasbe brez inštrumentov, te nadomeščajo z glasovi. Pri tem ne oponašajo le bobnov, ampak tudi kitare, trobila in pihala. Vsi člani vokalne skupine "beatboxajo", Matej Virtič pa tovrstno glasbo tudi poučuje. "Poučeval sem že šestletnika, tudi babico. Beatbox je le eden izmed načinov glasbenega izražanja. V Sloveniji se je ta način zelo razvil; v zadnjih letih si ne moremo predstavljati acapela skupine brez beatboxa. Kot povsod v glasbi je tudi tu potrebno veliko vaje."

Zasedba morda ne sodi med vodilne slovenske "a cappella" sestave, vendar slovi po svoji značilni gospel izraznosti. "Kot vsaka glasba tudi ta zahteva zlitje z umetnostjo in izvajalcem. Gre za tradicionalno glasbo, ki smo jo vzeli za svojo. Pojemo jo kot naš izraz – s tem ko pojemo, mislimo identično kot avtor pesmi. Gospel jemljemo kot veselo sporočilo, kot evangelij. Nekaj, kar lahko veselo poveš ljudem v današnjih časih. Radi imamo raznolik program, sporočilo vsake pesmi pa stremi k pozitivnosti in optimizmu."

Člani skupine 4GIVEN o sebi in skupini

SIMON VIRTIČ je baritonist, glasbenik, ki igra klavir, kitaro in saksofon. "Vodi me ljubezen do glasbe. S starši smo skupaj prepevali, bili smo izpostavljeni kakovostni glasbi, to smo veliko poslušali. Pripomore podlaga, ki jo imaš, pripomore razumevanje odnosov v glasbi, najbolj pomembno pa se mi zdi, da človek glasbo ljubi."

KRISTJAN VIRTIČ, prvi tenor- je pianist in "a cappella" petje je njegova posebna strast. "Sem tudi roker po duši, a na koncu sem vedno hvaležen staršem, da so me spodbujali k bolj kakovostni glasbi – torej h gospelu in akapeli. Mogoče se ne zavedamo, da je glas tudi inštrument. Razvil sem se v pevca z visokim glasom, vedno se pošalim, da so starši želeli tudi punčko, zato mogoče tako visok glas. Pojem tudi v Perpetuum Jazzile, s katerim smo prepotovali svet. Tudi tam je tudi veliko dela, ampak je drugačno vzdušje. Uživam pa v obojem."

KRISTIJAN KORAT, drugi tenor v zasedbi, študiral je džez glasbo. "Čisti začetek ni bil klasičen, glasbo sem začel spoznavati preko Elvisa Presleyja. Ta glasba je bila všeč tudi mojemu očetu, ki sicer ni profesionalec v glasbi, mama pa je profesorica solo petja v Mariboru. Po štirih letih sem po vpisu v glasbeno šolo obupal. Glasbo sem pred tem dojemal kot nekaj, kar poslušaš, zato mi je bilo težko pri vsej teoriji, a vseeno sem se vpisal nazaj na šolo. Vzporedno sem bil tudi baletni plesalec, v prvem letniku sem se navdušil nad džezom. Bil sem človek nasprotij – baletnik in hkrati džez glasbenik in prišel je čas, ko sem se moral odločiti. Ostal sem pri glasbi. Morda zato, ker imam z avtorsko glasbo večje možnosti v prihodnosti. Menim, da mora vsak glasbenik nekaj pustiti za seboj – ne samo poustvarjati, nekaj mora dati in pridodati k glasbi. To je moja želja in k temu stremim."

MATEJ VIRTIČ, vokalni basist in beatboxer. "S kitaro sem se začel ukvarjati že v ranem otroštvu, s pomočjo brata. Sodelujem v mnogih zasedbah – Perpetuum Jazzile, Xplozion in vodim Bee Geesus. Tu gre za močno sorodno zasedbo, predvsem kar se tiče stila in načina glasbe – torej »a cappella« in gospel. Je nekako samo velika sestra našega kvarteta." Z organizatorji festivala je po mnenju mnogih poznavalcev pripravil najboljši festival vokalne glasbe pri nas, Vokalne igre, v naslednjih letih pa skupaj napovedujejo njegov razvoj v še širše priznan večdnevni glasbeni dogodek.

V decembru ima skupina veliko nastopov po vsej Sloveniji, veseli smo, da je bil eden med njimi tudi pri nas.

Prisluhnite oddaji.

Matej Virtič
Matej Virtič © Rok Mihevc

Kristjan Virtič
Kristjan Virtič © Rok Mihevc

Simon Virtič
Simon Virtič © Rok Mihevc

Kristjan Korat
Kristjan Korat © Rok Mihevc

4 Given
4 Given © Rok Mihevc

Slovenija, Radijski utrip
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.