Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

V Britaniji še več vetrnih elektrarn

Svet | 08.12.2013, 08:00

Velika Britanija je ena od vodilnih držav v pridobivanju energije z vetrnimi elektrarnami. Britanska vlada je sprejela nove ukrepe, s katerimi bo pospešila graditev takšnih elektrarn ob morju, na celinskem delu otoka pa jih bodo omejili. Zato bodo namenili več milijard evrov.

Britanska vlada je potrdila investicijo v gradnjo novih plantaž orjaških vetrnic, s pomočjo katerih že desetletja pridobivajo okolju prijazen vir energije. Odločitev ni presenečenje, saj bo v prihodnjem desetletju ugasnila življenjska doba najmanj petim jedrskim elektrarnam. Investicija je namenjena zgolj v gradnjo plantaž v morju, tako v Kanalskem prelivu kot vzdolž obale, na vzhodnem in jugozahodnem delu otoka. Gradnjo plantaž orjaških vetrnic na celinskem delu otoka pa so za zdaj ustavili. Vlada bo v primeru novih plantaž delno subvencionirala ceno pridobljene električne energije. S tem želi pridobiti čim več investitorjev, ki jim zagotavlja, da bo poravnala razliko med nabavno ceno tovrstno pridobljene električne energije ter ceno, določeno za fiskalno leto 2018/2019. Eden izmed največjih tovrstnih investitorjev je dansko podjetje Dong. K poslu so pristopili s skoraj pet milijardnim vložkom. Prejšnji teden pa je od investicije v gradnjo novih plantaž odstopilo nemško podjetje RWE. Iz sedeža tega podjetja so sporočili, da novi načrti britanske vlade ne bodo spremenili njihovih odločitev.

 

Orjaške vetrnice z električno energijo oskrbijo približno 4,7 milijona britanskih gospodinjstev letno oziroma ena sama vetrnica na leto omogoči celotno električno porabo za 1400 gospodinjstev.

Nekaj je tudi negativnih učinkov orjaških vetrnic. Ob škotski obali, kjer pogosto premočno piha, jih je treba ustavljati. Zaradi sunkovitega vetra pa prihaja tudi do vžiga in

 

Od julija največja vetrna elektrarna na morju

Britanski premier David Cameron je zagon elektrarne označil za "veliko zmago za Veliko Britanijo in še večjo za področje obnovljivih virov energije". Cameron in Greg Barker, britanski minister za okolje, upata tudi, da bodo otoškemu zgledu postopoma sledile države, ki se še vedno krčevito otepajo trajnostnih rešitev v energetiki.

Britansko prizadevanje za zeleno energijo je močno pohvalil vodja lokalne veje okoljevarstvene organizacije Greenpeace John Sauven, a Camerona v isti sapi pozval k popolni dekarbonizaciji elektroenergetskega sektorja do leta 2030. Proizvajalci cen so obljubili znižanje cen za kopno vetrno energijo in sončno energijo od leta 2015, medtem ko se bo povečal znesek za vetrno energijo na morju. »200 tisoč zelenih delovnih mest v državi pomeni tudi pozitiven znak za potrošnike. Obnovljiva energija vetrnih elektrarn kot novejše nezrela tehnologija potrebuje podporo. Dejstvo, da se zmanjšujejo stroški za sončne elektrarne in vetrne elektrarne na kopnem pomeni, da bo več sredstev za vetrno energijo na morju,« je povedal državni sekretar na ministrstvu za energijo Ed Davey.

Instalacija 175 turbin sicer predstavlja šele prvo fazo projekta London Array – v bližnji prihodnosti se bo kvota vetrnic dvignila na 217, moč elektrarne pa na dober gigavat, kar pomeni, da bodo gospodinjski aparati še naprej nemoteno brneli v 750 tisoč britanskih domovih.

Svet
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...