Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Nizozemska: število vernikov upada, a se kakovost izboljšuje

Cerkev po svetu | 03.12.2013, 09:15 Marta Jerebič

Papež je včeraj sprejel nizozemske škofe, ki se v Rimu mudijo na obisku ad limina. V središču pogovorov so izzivi Cerkve v državi, kjer ateisti predstavljajo polovico prebivalstva.

Predsednik nizozemske škofovske konference, kardinal Willem Eijk, je za Radio Vatikan povedal, da obstajata dve vrsti statistike. Statistični urad Cerkve, katerega podatki temeljijo na župnijski statistiki, pravi, da je približno 25 odstotkov Nizozemcev katoličanov. Nacionalni statistični urad prinaša veliko nižje številke. Leta 2010 se je le 16 odstotkov ljudi izreklo za katoličane, ocena za leto 2020 pa je še nižja, okoli 10 odstotkov. Za omenjeno leto se ocenjuje, da bo islam na Nizozemskem postal druga vera po številu, medtem ko bo protestantov približno 5 odstotkov.

Protestantska skupnost na Nizozemskem je procesu sekularizacije zapadla že v prvi polovici minulega stoletja, medtem ko se je v Katoliški Cerkvi to pojavilo v 60-ih letih prejšnjega stoletja. Vendar pa so bili že takoj po drugi svetovni vojni opazni problemi med katoličani, ki so izgubljali odnos s krščanskim naukom, vera pa ni bila več del vsakodnevnega življenja.

Čeprav število vernikov upada, pa se kakovost vernikov izboljšuje, pravi kardinal Eijk in pojasnjuje, da imajo verniki, ki ostajajo v Cerkvi, oseben odnos s Kristusom, molijo in vero jemljejo resno. To pa je znamenje upanja, je še dejal kardinal Eijk.

Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...