Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Družina (foto: V imenu družine)
Družina

Hrvati za ustavno zaščito zakonske zveze kot skupnosti moškega in ženske

Svet | 02.12.2013, 15:55

Na Hrvaškem bodo v ustavo vnesli določilo, da je zakonska zveza skupnost moškega in ženske. Na včerajšnjem referendumu je temu zeleno luč prižgalo skoraj 66 odstotkov volivcev, ki so glasovali, proti jih je bilo nekaj manj kot 34 odstotkov. Volilna udeležba je bila nizka - 38-odstotna. Predstavniki civilne iniciative V imenu družine, ki je zbirala podpise v podporo referendumu, so kljub temu zadovoljni. Prepričani so, da so volivci jasno izrazili željo, naj najvišji pravni akt države zaščiti klasično družino.

Včerajšnji referendum na Hrvaškem je bil tretji, odkar je država neodvisna, in prvi, ki je bil pri naših južnih sosedih razpisan na podlagi zbranih podpisov državljanov. Spomladi so ga zahtevali v civilni iniciativi V imenu družine, potem ko so zbrali več kot 740 tisoč podpisov podpore. Zakonska zveza je bila namreč do zdaj na Hrvaškem definirana le v družinskem zakoniku.

Predstavnica iniciative Željka Markić se je po zmagi na referendumu že zahvalila vsem sodelavcem. Spomnila jih je na prehojeno pot, prepričana je, da so vse ovire na njej sprejemali mirno in z ljubeznijo. Prav tako se je zahvalila vsem, ki so podprli njihovo zahtevo. "Pokazali smo, da znamo, tako kot David, ko se je boril z Goljatom, usmeriti frače v isto smer. Tokrat v zaščito zakonske zveze, kdaj drugič za podobno pomembno stvar," je poudarila Markićeva.

"Vaša prizadevanja odmevajo prek meja Hrvaške. Mnogi Slovenci so s simpatijami in z molitvijo v srcih spremljali dogajanje na Hrvaškem v zadnjih mesecih. Prizadeli so nas grobi napadi na vas, krivice, laži in nizkotni udarci, ki ste jih pokončno in dostojanstveno prenašali ter ne glede na vse širili veselje, radost in zaupanje. Borili ste se v neenakem boju proti vladajoči politiki, proti tako rekoč vsem največjim medijem v državi, a z resnico in ljudstvom na svoji strani," je v čestitki Markićevi med drugim zapisal vodja civilne iniciative Za družino in pravice otrok Aleš Primc.

Referendum je sicer precej razdelil tako hrvaško družbo kot tudi politike. Med drugim je k njegovi zavrnitvi pozival državni vrh.

Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...