Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež sprejel izraelskega premierja in nizozemske škofe

Papež in Sveti sedež | 02.12.2013, 14:22 Marta Jerebič

Papež Frančišek je danes v avdienco sprejel izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Pogovarjala sta se o političnih in družbenih razmerah na Bližnjem vzhodu.

Posebno pozornost pri tem sta namenila izraelsko palestinskim pogajanjem. Izrazila sta upaje, da bo kmalu prišlo do pravične in trajne rešitve, ob spoštovanju pravic obeh strani.

Govorila sta tudi o papeževem načrtu romanja v Sveto deželo, o odnosih med državnimi oblastmi in krajevnimi katoliškimi skupnostmi ter izraelsko državo in Svetim sedežem. Pri tem je papež izrazil upanje, da bo kmalu prišlo do podpisa sporazuma, ki je že dlje časa v pripravi.

 

Papež je danes v avdienco sprejel tudi nizozemske škofe na obisku ad limina.

Kristjani naj bodo prisotni na krajih, kjer se odloča o prihodnosti, in tako dajejo svoj prispevek k velikim družbenim vprašanjem, o družini, zakonski zvezi, koncu življenja, je poudaril papež, ko se je srečal z nizozemskimi škofi. Cerkev ne predlaga samo nespremenljive moralne resnice in drže, ki gredo proti toku, ampak jih predlaga kot ključ za človeško blaginjo in socialni razvoj. Kristjani so poklicani, da sprejmejo ta izziv. Vzgoja vesti tako postane prednostna naloga, zlasti kritično mišljenje. Zato je tudi pomembno, da katoličani, duhovniki, posvečene osebe in laiki prejmejo kakovostno izobrazbo. Papež je škofe ob tem spodbudil, naj odgovorijo na to potrebo in omogočijo boljše oznanjevanje Evangelija. V tem smislu imata pričevanje in prizadevanje laikov v Cerkvi in družbi pomembno vlogo, ki ju je treba podpirati. Vsi krščeni smo poklicani, da smo učenci – misijonarji, tam, kjer delujemo, je dejal papež in vse nizozemske katoličane spodbudil, da so v družbi, ki je močno zaznamovana s sekularizacijo, prisotni v javni razpravi oziroma v vseh okoljih, kjer je v središču razprave človek.

Papež je spregovoril tudi o revnih, ki jih je na Nizozemskem čedalje več, o katoliških šolah, ki naj vzgajajo v duhu dialoga in bratstva s tistimi, ki ne delijo iste vere; ter o duhovniških in redovniških poklicih, ki jih primanjkuje. Izrazil je tudi sočutje in zagotovil molitev za žrtve spolnih zlorab.

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...