Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Knjige Mohorjeve družbe Celovec (foto: Mohorjeva družba Celovec)
Knjige Mohorjeve družbe Celovec

Trinajstič podarili knjige

| 06.12.2013, 08:27 Matjaž Merljak

Avstrijsko ministrstvo za šolstvo, umetnost in kulturo in Mohorjeva družba Celovec sta letos že tradicionalno ob godu svetega Miklavža slovenskim bralcem podarila knjige. Vrednost letošnjega daru je bila 50.000 evrov.

Slovesnost je potekala v sredo, 5. decembra 2013, popoldne v avstrijski rezidenci v Ljubljani. Knjige sta podarila avstrijski veleposlanik dr. Clemens Koja in direktor Mohorjeve družbe iz Celovca dr. Anton Koren.

Knjige priznanih slovenskih in avstrijskih avtorjev - več kot 3.000 izvodov - so prejele slovenske nevladne organizacije s področja socialnega in humanitarnega dela: Slovenska Karitas, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Svet za slovensko narodno manjšino Varaždinske županije.

Kot so sporočili z veleposlaništva je avstrijski veleposlanik dr. Koja ob tem izrazil veselje, da se tako nadaljuje leta 2002 začeta dobrodelna akcija in da bodo podarjene knjige že v prihodnjih dneh našle pot do najmlajših in tistih malo večjih bralcev v Sloveniji in na Hrvaškem.

Dr. Koren, direktor Mohorjeve, je v svojem govoru spomnil na geslo nedavnega knjižnega sejma v Ljubljani, ki pravi: „Če ne bomo brali, nas bo pobralo.“ in menil, »da je razveseljivo, da povprečni Slovenec letno prebere 12 knjig, vendar si jih od tega 11 izposodi,« ter dodal, »da želi Mohorjeva, kot založba slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem s svojim sodelovanjem v akciji še posebej poudariti svojo skrb za ohranjanje slovenskega jezika med Slovenci zunaj meja Slovenije.«

V preteklih letih je bilo v okviru akcije »Podarimo knjige« podarjenih že več kot 44.000 izvodov knjig v skupni vrednosti več kot 650.000 evrov. Ob začetku akcije so knjige prejele slovenske osnovne šole, knjižnice in župnije, v zadnjih letih pa so prejemniki zlasti nevladne organizacije, ki delujejo na področju lajšanja različnih socialnih stisk državljanov Republike Slovenije, ter slovenska društva zunaj Slovenije.

Na prireditvi je bila prisotna tudi ministrica brez resorja in vodja Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Tina Komel.

Še nekaj o letošnjih prejemnikih:

Slovenska Karitas, ki je bila ustanovljena leta 1990 pod takratnim ljubljanskim nadškofom dr. Alojzijem Šuštarjem. Slovenska Karitas izvaja v skupno 436 postojankah specifične socialne programe s skupno 8.160 stalnimi prostovoljci. Danes je v njenem imenu simbolni ček v višini € 17.000,00 sprejel gospod generali tajnik Imre Jerebic.

Svet slovenske narodne manjšine Varaždinske županije na Hrvaškem, ki ga je na današnjem dogodku zastopala gospa predsednica Barbara Antolić in v njihovem imenu sprejela ček v višini € 16.500,00.

Zveza prijateljev mladine Slovenije – ZPM je nevladna, nepridobitna in humanitarna organizacija, ki ustvarja priložnosti in možnosti za višjo raven kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin. Preko 5.000 članov in skoraj 10.000 prostovoljcev je organiziranih v 150-ih društvih. Bistvo ZPM je, da služi otroku in njegovi zdravi rasti. Temu poslanstvu se rade volje pridružimo tudi z akcijo »Podarimo knjige« in jim namenimo knjige v vrednosti € 16.500,00. Ček je v imenu ZPM sprejela gospa podpredsednica Vladimira Škof.

(vir: avstrijsko veleposlaništvo v Ljubljani)

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...