Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ustanova Anin sklad (foto: ARO)
Ustanova Anin sklad

Anin sklad že 15 let pomaga številčnejšim družinam v finančni stiski

| 08.12.2013, 14:03

Ustanova Anin sklad bo v tednu, ki je pred nami z dobrodelnim koncertom, na katerem bodo zbirali sredstva za družine z več otroki, zaznamovala 15 let svojega delovanja.

Po besedah predsednice uprave sklada Marije Šterbenc je gospodarska kriza družine precej prizadela, zato je pomoč dobrotnikov nujna. Da je sklad za velike družine izrednega pomena, pa je prepričan tudi duhovnik Matevž Mehle, katerega družina je v sklad vključena od vsega začetka.

Starši se težko odločajo za tretjega ali več otrok, zato Anin sklad pomaga z namenom spodbude pri odločanju za številčnejšo družino. V 360 družinah, ki so vključene v Anin sklad, je vseh otrok približno 2200. Povprečje na družino pa je šest otrok, je povedala Šterbenčeva. Anin sklad za svoje družine trikrat letno pripravlja srečanja, na katerih imajo možnost druženja in pogovora z raznimi strokovnjaki. Vse družine so vključene tudi v mrežo predajanja dobrin naprej.

Šterbenčeva je poudarila, da je medsebojna solidarnost pri družinah Aninega sklada zelo močna. Dobrotniki, ki redno podpirajo Anin sklad so večinoma fizične osebe in redovne skupnosti, nekaj je tudi pravnih oseb. Do leta 2007 so, kot pravi predsednica uprave sklada, prejemali precej donacij s strani velikih podjetij. Te donacije so se v zadnjih letih popolnoma ustavile. Kakršnekoli državne pomoči ne prejemajo, saj so razpisi ministrstva za delo pripravljeni tako, da se nanje Anin sklad s svojimi dejavnostmi ne more prijavljati, pojasnjuje. Ob pogledu na družine v teh petnajstih letih je izpostavila, da so družine v času gospodarske rasti živele v neki socialni varnosti, zadnja leta pa je gospodarska kriza v družinah pustila velike negativne posledice.

Duhovnik Matevž Mehle, ki prihaja iz desetčlanske družine, je pred sredinim dobrodelnim koncertom povedal, kaj ga nagovarja pri Aninem skladu: „Najprej finančna pomoč družinam in Anin sklad je v bistvu ustanova, ki pomaga družinam. Drugo kar se mi zdi še bolj pomembno, in to sem začutil tudi sam, je pa, da Anin sklad združuje družine, da se lahko med seboj družimo in da dobivamo neko podporo.“

Anin sklad bo z dobrodelnim koncertom, ki ga bo neposredno prenašal Radio Ognjišče, v sredo, 11. decembra ob 20. uri, in tudi z možnostjo darovanja preko telefonske številke 0590 355 30, zbiral sredstva za pomoč družinam z več otroki. „Vloga Aninega sklada je tudi to, da v družbo prinaša zavedanje odprtosti za življenje in v bistvu odprtost za sprejemanje poklicanosti, ki je v meni,“ je še povedal duhovnik Matevž Mehle.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...