Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Ivo Trošt (foto: ZGS)
Ivo Trošt

Pretresi na ZGS

| 06.12.2013, 13:48

Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Ivo Trošt je ministra za kmetijstvo in okolje Dejana Židana v začetku decembra pisno obvestil o ustavitvi nujnih in z zakonom o gozdovih predpisanih strokovnih del javne gozdarske službe na terenu, saj naj bi Zavodu za ta namen zmanjkalo 280.000 eurov. Hkrati ga je prosil, naj Zavodu zagotovi vsaj minimalna sredstva za ta namen. Ministrstvo Troštu zdaj očita nevestno delo.

"Kljub naporom za zmanjšanje stroškov dela in materialnih stroškov med letom, zaradi katerih je bilo opravljanje nujnih nalog javne gozdarske službe že takrat okrnjeno, je v decembru zmanjkalo sredstev za izvajanje celo najnujnejših opravil. Ukrep zaustavitve vseh službenih prevozov ima neljube posledice za lastnike gozdov, saj je zavodu onemogočena tudi izvedba strokovnih nalog pri označitvi drevja za posek ter prevzemu gozdnogojitvenih del in sečišč," so še zapisali na Zavodu za gozdove Slovenije, kjer poudarjajo, da so v zadnjih dveh letih zmanjševali število zaposlenih in materialne stroške dela, in obžalujejo, da so se znašli v okoliščinah, ko nalog ne morejo več izvajati v celoti.

Ministrstvo je za izvajanje javne gozdarske službe v letu 2013 zagotovilo 18,9 milijona evrov, pa so pojasnili na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje in dodali da navajam "Z odločitvijo o ustavitvi nujnih strokovnih del, ki jih mora zavod za gozdove opravljati po zakonu o gozdovih in so določene tako v programu dela za leto 2013 kot finančnem načrtu za leto 2013, je direktor zavoda ravnal nevestno in malomarno in so zaradi tega nastale motnje pri opravljanju nalog zavoda. "

Trošt očitke zavrača

Ivo Trošt pa je za današnji Dnevnik očitke o nevestnem in malomarnem delu zavrnil in opozoril, da vlada ni spremenila zakona o gozdovih tako, da bi zavod dobil plačane materialne stroške za odkazilo lesa, kar bi omogočilo drugačno finančno situacijo. Opozoril je tudi, da mu bodo morali krivdne razloge za razrešitev dokazati na sodišču.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.