Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Omerzelu se maje stolček, sam ne namerava odstopiti

Slovenija | 03.12.2013, 15:36

Ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu se zaradi domnevno dogovorjenega posla svojega zasebnega podjetja z državo maje stolček. Omerzelova usoda bo znana konec tedna, potem ko se bo z njim pogovorila premierka. Sam je že sporočil, da ne namerava odstopiti. Naj v zvezi z njim ukrepa, so Alenko Bratušek medtem pozvali v SDS, v nasprotnem primeru napovedujejo interpelacijo.

Omerzel je postal tarča kritik v politiki in javnosti, potem ko se je njegovo podjetje Lastinski pripravljalo na obnovitev pogodbe z družbo za avtoceste o rednem vzdrževanju cestno-vremenskih postaj. Že pred prevzemom ministrskega položaja je pred pristojnim parlamentarnim odborom obljubil, da ne bo širil obsega poslovanja z državo in ne bo podpisoval novih pogodb. Ko je v zadnjih dneh pojasnjeval sporno dejanje, je poudaril, da ne gre za novo pogodbo, saj je podjetje Lastinski ta posel za Dars opravljalo že več let. A prejšnji teden je dejal, da se bo podjetje obnovitvi pogodbe odpovedalo. "Tukaj je potegnil ustrezno potezo. To je OK. Malo grenkega priokusa je, ker je to storil šele tik pred zdajci, ko je bil že opozorjen s strani medijev. A ključno se mi zdi, da je to storil," meni prvak DL Gregor Virant. Omerzel namreč prihaja iz vrst njegove stranke.

Svojo stran zgodbe bo minister, tako pričakuje, v kratkem predstavil premierki. "Mislim, da bi proti koncu tega tedna uspela tudi sama najti čas za ta sestanek. Na žalost sem v teh dneh kar precej odsotna. Po sestanku, ko me bo minister seznanil z vsemi dejstvi, bom odločila, kako naprej. Ali pa se bo odločil minister," je dejala Bratuškova.

Omerzel je poudaril, da ne namerava odstopiti. A če premierka v zvezi z njim ne bo ukrepala, ministru grozi interpelacija. Napovedali so jo v SDS. Prepričani so, da Omerzel med drugim zavaja javnost. Kot navajajo, prepletenost med njegovimi zasebnimi interesi in opravljanjem javne funkcije kažejo še nekatere okoliščine, ki do danes niso bile zadovoljivo pojasnjene in postavljajo pod vprašaj njegovo integriteto. Če bo interpelacija proti Omerzelu vložena, jo bodo podprli v N.Si. "Menimo namreč, da je neverodostojen, saj je na svoji predstavitvi za funkcijo ministra zatrdil, da njegovo podjetje v prihodnosti ne bo poslovalo z državnimi podjetji. Zdaj se je izkazalo, da se je sodelovanju odpovedal šele po pritisku javnosti. Krščanski demokrati Nove Slovenije menimo, da bi moral sam odstopiti s funkcije ministra," je za naš radio povedala predsednica stranke Ljudmila Novak. Da se mora premierka Bratuškova pogovoriti z Omerzelom, so prepričani v SLS. Ali bodo podprli interpelacijo proti njemu, se bodo po besedah predsednika stranke Franca Bogoviča še odločili.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...