Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Evangeličani slovesno umestili novega škofa Gezo Fila

Slovenija | 02.12.2013, 09:20 Marta Jerebič

V evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti so včeraj v okviru slovesne božje službe umestili novega škofa Gezo Fila in inšpektorja Johana Laca. Obenem so se poslovili od dosedanjega predsedstva, škofa Geze Erniše in inšpektorja Aleksandra Kerčmarja. Škof Filo je znova poudaril, da si bo prizadeval povezati Slovenijo od Hodoša do Pirana

To po njegovih besedah pomeni tudi vzpostavitev protestantskega centra na Obali, da bi Evangeličanska cerkev na simbolični ravni postala vseslovenska, kajti vsi škofovski uradi do zdaj so bili v Prekmurju.

Sicer pa bo osrednjo pozornost v teh letih namenil Lutrovim dekadam, ko se v luteranskem svetu pripravljajo na 500-letnico reformacije, delu z mladimi in delu na humanitarnem področju.

Nekdanji in zdaj častni škof Erniša, kot je dejal v nagovoru, verjame, da bodo za njihovo Cerkev in slovenski narod naredili še veliko dobrega, za novo vodstvo pa, da se bo pot slovenskega evangeličanstva z njim nadaljevala, saj je škof le prvi med enakimi, vsi pa se moramo potruditi za to, da nam bo boljše.

Erniša je v nagovoru citiral tudi Danteja iz Božanske komedije, češ da najtemnejši kotički pekla čakajo tistega, ki je v moralni krizi tiho ali neopredeljen. "Ko gre za odločujoča vprašanja, predvsem moralna, noben človek, posebej pa še cerkveni ljudje in politiki, noben intelektualec ali navadni človek, ne bi smel molčati. Tam, kjer se molči in se daje potuha nečemu, kar je negativno, to ne pripelje nikoli do ničesar dobrega," je dejal.

Triinpetdesetletni Geza Filo iz Ivanovcev v Prekmurju je študij teologije končal leta 1982 v Bratislavi, bil je kaplan pri seniorju Ludviku Novaku v Murski Soboti, za duhovnika ordiniran v Križevcih, od leta 1985 je delegiran za stalnega duhovnika Evangeličanske cerkvene občine v Ljubljani. Filo je poročen, žena Lilijana je gospodinja, starejša hčerka Tadeja je zaposlena v Ljutomeru, mlajša Edita pa končuje študij umetnostne zgodovine.

Na volitvah 28. junija je Filo od 83 navzočih delegatov dobil 47 glasov, protikandidat Leon Novak, duhovnik v soboški gmajni, pa 36 glasov.

Filo bo Evangeličansko cerkev augsburške veroizpovedi v Sloveniji vodil, kot je to v vseh evangeličanskih Cerkvah, v sodelovanju z inšpektorjem, ki je laik. Po njihovi ustavi in statutu so pristojnosti škofa bolj usmerjene v duhovno sfero delovanja Cerkve, pristojnosti inšpektorja pa materialnemu področju delovanja.

Z umestitvijo novega škofa se je iz Moravskih Toplic v Ljubljano preselil škofovski urad, ki je bolj ali manj administrativnega značaja in v tisti cerkveni občini, kjer je duhovnik, ki opravlja tudi službo škofa, saj evangeličani škofije nimajo.

Slovesnega bogoslužja so se med drugimi udeležili predsednik republike Borut Pahor, predsednik DS Mitja Bervar, predstavniki drugih verskih skupnosti ter predstavniki evangeličanskih Cerkva iz tujine.

Evangeličanska cerkev augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji šteje okoli 18.000 vernikov v 14 cerkvenih občinah, velika večina jih je v Prekmurju, med 16 evangeličanskimi duhovniki v Sloveniji je pet duhovnic, študij teologije pa končujeta dva teologa.

Cerkev se financira sama s prostovoljnimi prispevki vernikov, pri večjih projektih pa pomagajo tudi verniki oziroma nekatere evangeličanske dobrodelne ustanove iz tujine. Višina prostovoljnega prispevka za vernika za letos je 30 evrov, plačnikov pa je med devet in deset tisoč.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...