Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Štor (foto: stock.xchng.hu)
Štor

Štori štorasti

| 08.12.2013, 08:02

Zdi se, da so na gozdarskem področju pri nas stvari zelo zelo napete. Potem, ko je vlada pred meseci zapovedala uvedbo prevoznic za vsa les posekan v zasebnih gozdovih, se do tik pred zdajci ni vedelo, kako se bo ta sistem v praksi pravzaprav udejanjil. In resnici na ljubo, sem do danes srečal enega, ponavljam enega samega gozdarja, ki je uvedbi teh prevoznic pritrjeval in tudi zatrjeval, da bodo prinesle red na področju sečnje lesa.

Nisem prepričan, da možakar to tudi v resnici misli, saj mesto, ki ga službeno zaseda, pač terja, da svoje strokovno mnenje podreja tudi večinskemu političnemu. Prav vsi ostali, tako sami gozdarji kot gozdarski strokovnjaki pa so na vprašanja o zapletih s prevoznicami ponavadi odgovorili ali s pomenljivim molkom in zavijanjem z očmi, nekateri pa so si celo upali povedati, da je država s tem ustrelila mimo in uvedeni sistem, ki je precej birokratsko obremenil Javno gozdarsko službo, ne bo prinesel želenih rezultatov.

Zdi pa se, da se prav na tem področju še kako lomijo tudi politična kopja v zadnjih dneh. V začetku decembra je bil namreč razrešen vodja gozdarske inšpekcije, Bojan Vomer, ta teden pa je, resda z nekoliko neposrečenim manevrom, ki bi ga lahko na Zavodu za gozdove izpeljali tudi na drugačen način, posledično v nemilost padel direktor te ustanove Ivo Trošt. Medtem, ko se išče njegov naslednik, težave ostajajo in kdor koli bo sedel na ta vroči stol, se bo očitno moral zavedati, da je stroka in praksa eno, politična volja pa drugo.

Upam, da iskanje ne bo trajalo dolgo, saj kot kaže dolgoročna vremenska napoved bodo razmere do božično novoletnih praznikov idealne za zimsko sečnjo. Gozdarji torej morajo na teren opravljati svojo javno službo, in ker je vsak delavec vreden svojega plačila, bo torej država vendarle morala najti žep iz katerega bo te storitve plačala. Če ima Carina dovolj denarja za nadzor prevoznic, se bo vendarle moralo najti tudi denar za izdajanje le teh in odkazilo poseka ter prevzem sečišč do konca leta.

Teden, ki je pred nami pa naj bi prinesel tudi nadaljevanje pogovorov, kako vzpostaviti pravičen model vrednotenja katastrskega dohodka. Predvsem predstavniki kmečkih stanovskih organizacij, pa tudi nekateri agrarni ekonomisti opozarjajo, da je trenuten model hudo vneto slepo črevo in je rešitev v tem, da se čimprej tudi pri nas vzpostavi avstrijski model obdavčitve kmetijstva. Koliko bo temu prisluhnila politika, pa je drugo vprašanje, še posebej, ker se na primer v Zvezi društev lastnikov gozdov, ki združuje že več kot 24 društev iz vse Slovenije, še vedno zaman trudijo, da bi v strokovni komisiji, ki to zakonodajo pripravlja, lahko sodeloval tudi njihov strokovnjak. Morda pa bo današnja miklavževa nedelja vendar prinesla tudi to politično voljo.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...