Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Na god svetega Miklavža v Murski Soboti blagoslovili župnijski vrtec Lavra

Slovenija | 06.12.2013, 17:29

Na praznik svetega Miklavža, zavetnika murskosoboške stolne župnije, je tamkajšnji škof ordinarij Peter Štumpf dopoldne blagoslovili nov župnijski vrtec Lavra. Zametki vrtca segajo že 18 let nazaj, ko so sestre Hčera Marije Pomočnice na svojem domu začele z vzgojo in izobraževanjem otrok. Potrebe po varstvu otrok je opazila župnija Murska Sobota, ki je takratni župnijski zavod svetega Miklavža za namene vrtca ustanovila leta 1995. Vrtec je v novih prostorih zaživel že oktobra, prav na današnji god svetega Miklavža pa so jih blagoslovili.

Miklavžev zavod ima dve kombinirani skupini otrok že na Tišini, danes pa so svojemu namenu predali tudi nove prostore v Murski Soboti. Blagoslovil jih je škof Peter Štumpf. Povedal je, da so hvaležni Bogu, da so dočakali ta dan. Pred blagoslovom prostorov je blagoslovil tudi vse, ki se bodo v njih zbirali, vzgajali, učili oziroma delali. "Vam, gospod župnik, in vsem sodelavcem se v imenu škofije zahvaljujem za to veliko delo, ki ste ga opravili, in ga danes podarjate vsem, ki bi svoje otroke radi vzgojili v dobre kristjane in poštene državljane. Sveti Miklavž, naš zavetnik, naj bo radodaren z mnogimi duhovnimi darovi, ki jih dobri Bog namenja vrtcu Lavra. Sveti Janez Bosko pa naj bedi nad ognjiščem družinskega duha, da ne bo nikoli ugasnilo."

Gre za štiri igralnice, ki lahko skupno sprejmejo 76 otrok. Stolni župnik Goran Kuhar se je zahvalil vsem izvajalcem, ki so pripomogli, da je vrtec danes to,mkar je. "Moja iskrena zahvala vsem soboškim župnikom, ki so s srcem spremljali delovanje vrtca, sestram Hčera Marije Pomočnice in vzgojiteljicam, ki so srce vrtca Lavra. Vsem direktorjem Miklavževega zavoda, ki so skrbeli za nemoteno delovanje in obema škofoma, ki sta podpirala naš vrtec, vsem posameznikom, ki so in bodo skrbeli zanj. Bog plačaj! Z vdrmi vsmi in zaradi vas se lahko veselimo današnjega dogodka. Naj seme, ki je bilo vrženo pred toliko leti in so ga obdelovale mnoge roke, raste naprej. Zato iz srca želim vrtcu Lavra, naj živi, naj raste, naj cveti," je še zaželel.

Da je nova pridobitev dobrodošla, ob vsakem novem šolskem letu zazna ravnateljica, sestra Mateja Kranjc, ki je rast vrtca primerjala z rastjo malčka. "Marsikaj, česar si želi, ga presega, je veliko večje od njega. a želja po tistem, po čemer hrepeni, ga spodbudi, da naredi korak naprej - v neznano, v negotovo, a z veliko odprtostjo za nove izzive. Ob malih nadebudnežih, ki delajo vedno nove krake v vesolje sveta, se tudi mi odrasli učimo življenjskih izkušenj in modrosti malih korakov na poti usvajanja velikih idelaov. Vsak izmed nas na svoj način prispeva, da se veliki ideali, ki jih nosimo v srcu, dan za dnem uresničujejo. Da postajamo vse bolj vrtčevska družina, v kateri otroci razvijajo svoje spretnosti, pridobivajo znanje in se odpirajo duhovni dimenziji življenja. Mali in veliki skupaj rastemo, se učimo, odkrivamo in stopamo po poti življenja." Ravnateljica je sklenila s priprošnjo, da bi te nove stene vrtca vedno bolj postajale topel dom za malčke in njihove družine, ki so že ali pa še bodo prestopil prag vrtca. "Naj bo to vedno kraj, kjer bo življenje kazalo obraz otroške preprostosti, razigranosti in odprtosti za novosti, ki jih prinaša vsakdan."

Vrtec nosi ime po blaženi Lavri Vikunji, ki jo je leta 1988 papež Janez Pavel II. razglasil za blaženo in jo postavi za vzor vsej mladini, saj je pogumno pričevala za Kristusa.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.