Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
JRS, logo (foto: jrs.rkc.si)
JRS, logo

V GOD o prostovoljstvu v Malaviju

| 16.11.2013, 18:55 Matjaž Merljak

V novembrski oddaji Gradimo odprto družbo GOD smo se pogovarjali z mladim slovenskim jezuitom Markom Pavličem, ki je bil med poletnimi tedni v sklopu projekta Pota s skupino prostovoljcev v afriški državi Malavi. Spregovoril je o izkušnji prostovoljstva v tej afriški deželi. V oddaji ste slišali tudi novice z begunsko tematiko iz domovine in tujine.

Marko Pavlič je predstavil projekt Pota, ki mladim omogoča prostovoljno delo v različnih deželah po svetu, kako se je sam odločil za afriško izkušnjo prostovoljstva ter koliko jih je šlo v Malavi.

Kot je dejal, so se na projekt v Sloveniji pripravljali vse šolsko leto, prvi stik z afriško kulturo je bil 'velik šok'. To je še najbolj prišlo do izraza po vrnitvi domov. Najbolj presenetilo oz. nagovorilo jih je, da so predstave o življenju v Afriki drugačne, ko jih doživiš v njihovem kontekstu. Zelo ga je presunila materialna situacija v Malaviju, ki je ena najrevnejših držav v Afriki in imajo zato ljudje veliko manj možnosti zdravstvene oskrbe, šolanja ... Očarala jih je preprostost in kultura gostoljubnosti in praznovanja.

Marko Pavlič v studiu RO
Marko Pavlič v studiu RO © Matjaž Merljak
V štirih tednih bivanja v Malaviju so se povezali tudi s slovenskimi jezuiti, ki delujejo v tej državi. Zbirali so sredstva za hišo za učitelja znotraj osnovne šole St. Joseph primary school v Kasungu. Nabrali so kar nekaj sredstev in v dobrih treh tednih zgradili hišo do strehe. Več boste slišali v posnetku oddaje!


Novice z begunsko tematiko iz domovine in tujine.

Ocenitev razmer v Sloveniji

Tudi letos je med 22. in 24. oktobrom potekala t.i. ocenitev razmer v azilnem domu, centru za tujce in med razseljenimi ljudmi v okolici Ljubljane in Maribora. Namen ocenitve razmer je prisluhniti ljudem in kolikor je mogoče izboljšati razmere v institucijah v katerih se nahajajo uporabniki raznih storitev. To vsakoletno večdnevno ocenitev je pod vodstvom Visokega komisariata ZN za begunce iz Budimpešte potekalo v sodelovanju z uslužbenci azilnega doma, centra za tujce in s predstavniki nevladnih organizacij. Ocenitve razmer v institucijah pod različnimi vidiki se je udeležil tudi direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije dr. Robin Schweiger.

Intervju za oddajo Globus

V torek, 22. oktobra, je direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, p. Robin Schweiger, sodeloval na Televiziji Slovenije v zunanjo-politični oddaji Globus. V svojem prispevku je povedal o stanju beguncev v Sloveniji in v Evropi. Tokratna oddaja je bila posvečena migracijam v Evropi, tragediji na Lampedusi, kakor tudi problematiki sirskih beguncev s katero se vedno bolj sooča Evropa.

Novi sporazum na Hrvaškem

Hrvaško Jezuitsko združenje za begunce – s sedežem v Zagrebu – je pretekli mesec podpisalo poseben sporazum o sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve. Jezuitsko združenje za begunce je bilo v tej državi prisotno že štiri leta bodisi v azilnem domu, kakor tudi v centru za tujce, kjer je nudilo različne aktivnosti.

Namen tega sporazuma je predvsem nadgraditi in poglobiti to sodelovanje v službi beguncem, prosilcem za mednarodno zaščito in tujcem v centru za tujce. V sklopu tega sporazuma bo hrvaško Jezuitsko združenje za begunce imelo poseben prostor za izvajanje svojih aktivnosti v različnih centrih.


Hvala vsem, ki podpirate delo Jezuitskega združenja za begunce Slovenije: Slovenski provinci Družbe Jezusove in številnim dobrim ljudem, ki preko te oddaje pomagate beguncem, tujcem in prosilcem za mednarodno zaščito.

Če želite tudi vi pomagati ljudem, ki zaradi preganjanja iščejo miru kot begunci po svetu, nas pokličite na tel. 01/430-00-58 ali na mobilno številko urada 031/63-69-64. Veseli bodo vaše pomoči.

Vabljeni k poslušanju naslednje oddaje, ki bo v soboto, 21. decembra 2013, ob 18.30.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.