Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

V Belgiji tudi evtanaziranje otrok?

Svet | 01.12.2013, 04:32 Marjana Debevec

V Belgiji se obeta razširitev pravice do evtanazije, tako da bi bila ob odraslih tudi otrokom dovoljena pomoč pri umiranju. Predlogu zakona, ki bi to dovolil, sta v sredo pritrdila pristojna odbora belgijskega senata.

Vse verske skupnosti zakonu ostro nasprotujejo, saj si prizadevajo za spoštovanje življenja vsakega človeka. Direktorica Zavoda Živim Katarina Nzobandora: „Belgija je ena izmed redkih držav, ki ima dovoljeno evtanazijo. Poleg Belgije ima uzakonjeno t.i. milostno smrt še Nizozemska in Luksemburg, nelegalno pa jih izvajajo še v Švici. Luksemburg in Belgija sta do sedaj imeli evtanazijo dovoljeno le za odrasle, Nizozemska pa tudi za otroke od 12. leta naprej.

Če bosta oba belgijska domova parlamenta odločila v prid evtanaziji za otroke, bo tako Belgija prva, ki bo imela uzakonjeno "pravico do umora" otrok, ki so neozdravljivo bolni, trpijo neznosne bolečine ali se tako odločijo sami iz katerega koli razloga - z dovoljenjem psihiatra.

Kot Kristjanka in zagovornica življenja od spočetja do naravne smrti, se mi zdi ta predlog zakona o evtanaziji za otroke naravnost katastrofalen, saj vedno bolj banalizira življenje in z njim povezane tako velike in pomembne odločitve. Vsako življenje je sveto od spočetja do naravne smrti - zaščitimo ga!“

Predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti prof. dr. Jože Trontelj se je na letošnjih Nikodemovih večerih znova zavzel za spoštovanje življenja. Po njegovih besedah nihče nima pravice zahtevati lastne usmrtitve z roko drugega in nihče ne sme hote vzeti življenje drugemu. „Tudi v družbah, ki spoštujejo etiko, vidimo kompromise, ki delajo življenje množic lažje in udobnejše, a to gre na račun najšibkejših človeških bitij, med njimi posebej tistih na začetku in onih na koncu življenja“, je povedal dr. Jože Trontelj in dodal, da so šli v Belgiji čez vse meje, saj so začeli celo povezovati evtanazijo in transplantacijo.

Danes medicina izumlja metode s katerimi naj bi bilo kmalu mogoče izboljšati človekove lastnosti in sposobnosti. Govorijo o žlahtnjenju človeka na načine kakršni so že vpeljani v pridelavo poljščin in v živinorejo. Za zdaj gre največkrat za pospeševanje duševnih in telesnih sposobnosti z zdravili. A kmalu utegnejo biti na razpolago tudi posegi v genom. Marsikaj je že narejenega na poskusnih živalih. Ti posegi naj bi povzročili celo dedne spremembe lastnosti. Če poslušate nekatere ugledne mislece (utilitarne etike) na vplivnih položajih, nas mora zaskrbeti. Starši naj ne bi imeli pravice zavrniti izboljševanja svojih otrok, ko bodo metode na razpolago. Med zaželenimi ojačanimi lastnostmi bodo tekmovalnost večja inteligentnost, nadarjenost za umetnost in šport, boljša sposobnost za koncentracijo in spomin, manjša potreba po spanju, večja lepota telesa. Cilj bo čim boljši individualni uspeh. Ni pa med cilji sposobnosti empatije.

Če je kaj česar ne smemo spremeniti, če je kaj česar si res ne smemo pustiti vzeti, potem je to naše podedovano nagnjenje k spoštovanju človeškega dostojanstva in k sočutni skrbi do bližnjega“, je še povedal dr. Trontelj.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...