Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
58. Slovenski dan v Buenos Airesu (foto: Marko Vombergar)
58. Slovenski dan v Buenos Airesu

FOTO: 58. Slovenski dan v Argentini

| 29.11.2013, 13:00 Matjaž Merljak

Slovenski dan je največja družbena prireditev slovenskih rojakov v Argentini. Letos je bil že 58. po vrsti in je sovpadal z 52. obletnico Slomškovega doma. Za letošnje geslo smo izbrali Slomškovo misel: »Besede so naših misli obraz«.

Nedelja, 17. novembra 2013, je bila res izredno lepa: sinje južno nebo in pomladno sonce v vsej svoji veličini. Skupnost Slomškovega doma je aktivna in prijazna in je tudi to nedeljo z odprtimi rokami sprejela praznik in rojake v svoje območje. Že več dni prej, pa tudi zgodaj to nedeljo, so domači pridno pripravljali vse, da je Dom blestel, ko so po deseti uri začenjali prihajati gostje. Vsak je bil pri vhodu prijazno sprejet in je dobil značko Slovenskega dne in ličen program (originalno oblikovanje Irene Žužek).

Častni gostje v prvih vrstah
Častni gostje v prvih vrstah © Marko Vombergar

Dvorišče se je polnilo z gosti. Izredno je bilo število narodnih noš in zastavonoš domačega in prijateljskih Domov, da je bilo vse slavnostno, ko se je malo po pol enajsti uri začel obred. Slomškov dom je bil praznično oblečen. Povsod so visele slovenske zastavice in rože so ozaljšale prijetno okolje. Napovedovala je prof. Neda Vesel Dolenc, ki je pozdravila goste, člane in prijatelje Doma. Med prisotnimi so se med drugim nahajali veleposlanik RS Tomaž Mencin in gospa, murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, ter tudi številni gostje iz Slovenije.

Ob zvokih smo zapeli najprej argentinsko, nato slovensko himno, medtem ko sta predsednik krovne organizacije Zedinjene Slovenije Franci Žnidar in predsednik Slomškovega doma mag. Pavel Brula, dvignila na drog slovensko in argentinsko zastavo.

Med sveto mašo v gornji dvorani
Med sveto mašo v gornji dvorani © Marko Vombergar

Po dvigu zastav so se vsi navzoči v sprevodu pomaknili z zgornjo dvorano, kjer je sledila slovesna koncelebrirana sveta maša. Daroval jo je škof msgr. dr. Peter Štumpf, ob somaševanju vicedelegata dušnega pastirstva Francija Cukjatija, župnika Stanislava Onušiča, Daneta Vrečarja SDB in Cirila Murna. Bogoslužno slavje je z mogočnim petjem povzdignil Mešani pevski zbor Slomškovega doma EX CORDE pod vodstvom Marte Selan Brula.

V Slomškovem domu je že tradicija, da za obletnice organizirajo razstave, pri katerih sodelujejo umetniki njihovega okrožja. Tudi letos so se izkazali in kar osem jih je predstavilo svoja dela. To so bili Andrea Quadri Brula, Helena Klemenc, Tone Kržišnik, Helena Loboda Oblak, Vera Rupar Bohinc, Mirjam Šeme, Irena Žužek in Andrejka Dolinar. Razstavo je organizirala in pripravila Andrejka Dolinar, ki je tudi spregovorila besede ob odprtju. Predstavila je vsakega umetnika posebej in razložila njegov stil in tehniko. Ob koncu pa je prebrala nekaj odlomkov iz pisma papeža Janeza Pavla II. umetnikom.

Otvoritev likovne razstave
Otvoritev likovne razstave © Marko Vombergar

Po ogledu razstave smo posedli ob mizah, postavljenih v spodnjih prostorih. Ramoške kuharice pa tudi pridni možje so se izkazali, prav tako kot mladina, ki je prijazno prinašala razne dobrote na mizo. Gostje so se dobro počutili in se kar dolgo zapletli v pogovor.

Pavel Brula otvarja popoldanski program
Pavel Brula otvarja popoldanski program © Marko Vombergar
Medtem je Slomškov dom žarel! Po eni strani ob toplini sonca, po drugi pa od sreče in veselja ob slavju obletnice in slovenskega dne. Gostje so še kramljali, domovi in ustanove pa so že na stojnicah ponujali raznovrstne dobrote, pa tudi ročna dela, knjige in zgoščenke v slovenskem jeziku pa še voščilnice. Postopoma so prihajali novi obiskovalci, ki so prihiteli na popoldanski program slavja. Prava množica jih je bila. Res rekordno število.

Celoten potek prireditve se je razvijal na prostem, za kar je bil v ozadju vrta Slomškovega doma postavljen ogromen oder. A ob štirih je bilo sonce premočno in je kruto pripekalo. Zato se je z zamudo začel razvijati napovedani program. Povezovala ga je Andrejka Vombergar Štrfiček, ki je najprej pozdravila častne goste na tej prireditvi: veleposlanik RS v Argentini g. Tomaž Mencin in gospa; predsednik Zedinjene Slovenije Franci Žnidar in gospa; škof msgr. dr. Peter Štumpf ; delegat dušnih pastirjev msgr. dr. Jure Rode ter dušni pastir Slomškovega doma g. Franci Cukjati; častni član in boter Doma g. Herman Zupan in gospa; nato pa vsi predsedniki bratskih domov in organizacij.

Pozdrav predsednika ZS Francija Žnidarja
Pozdrav predsednika ZS Francija Žnidarja © Marko Vombergar
Sledila sta pozdrav domačega predsednika mag. Pavla Brule in nagovor predsednika Zedinjene Slovenije Francija Žnidarja.

Nato je povzel besedo veleposlanik Tomaž Mencin, ki je pohvalno ocenil delo skupnosti, iz katere izžareva ljubezen do narodnih izročil. Pohvalil je delo mladih in želel, da bi slovenska beseda še dolgo povezovala mlade in starejše. Nato je poklical na oder voditeljico Prešernove šole s Pristave, Nadico Kopač Grohar, ter ji izročil priznanje Urada za Slovence po svetu. Prešernova šola je namreč v letošnjem letu praznovala svojo 60-letnico.

Sledil je slavnostni govor, ki ga je podal Tone Rode.

Veleposlanik Tomaž Mencin izroča priznanje Nadici Kopač Grohar
Veleposlanik Tomaž Mencin izroča priznanje Nadici Kopač Grohar © Marko Vombergar

Napočil je zelo pričakovani trenutek odrske igre. Obiskovalci so nestrpno pričakovali, da se je odprl zastor. Napovedana je bila komedija »Dve nevesti«, katere avtor je Cvetko Golar. Igro je izbral, zamislil potek in režiral Marcelo Brula. To je bil dodaten dejavnik privlačnosti, saj je Marcelo priznan režiser, ki se je tudi že večkrat izkazal s komedijami, pa tudi muzikali. Igro si je zamislil kot burko, v kateri igralci pretiravajo geste in govor, kar privede do izredno komičnih situacij, včasih tudi protislovij, vedno pa do obilnega smeha med publiko.

Režiser je posrečeno izbral igralce tako, da je vsak popolnoma odgovarjal svoji vlogi. Pomešal je že zelo izkušene igralce z nekaterimi mlajšimi, a zelo obetajočimi, in igro pripeljal do uspešnega zaključka.

Kot smo omenili, je bil oder na prostem, kar je dalo igri poseben pečat. Zato pa je bila še bolj zahtevna izvedba velike scene, ki jo je mojstrsko (kot že mnogokrat) zastavila Andrea Quadri Brula. Tako celotna slika, kot minimalni detajli kulis in zgradb, so dopolnili uspeh nastopa.

Čestitke vsem, seveda na prvem mestu Režiserju. Marcelo Brula je znova dokazal, da uspe v vsakem odrskem projektu, ki si ga zastavi. Naj pohvalimo še zamisel, da se čas med obema odmoroma napolni s folklornim nastopom mladih plesalcev, ki so tako dopolnili dvojno funkcijo in želi priznanje publike. Ploskanje se je še stopnjevalo ob koncu, ko so v tradicionalnem prihodu na oder igralci želi hvaležnost občinstva.

Nevidni sodelavci so doprinesli svoj del k uspehu nastopa.

Predsednik Pavel Brula pozdravlja goste
Predsednik Pavel Brula pozdravlja goste © Marko Vombergar

Sledile so zahvale nastopajočim in sodelavcem, pa tudi onim, ki so dopoldan sodelovali pri pripravi maše, pa še kuharski ekipi in mladim strežnikom.

A s tem program še ni bil končan.

Igralci uživajo priznanje publike
Igralci uživajo priznanje publike © Marko Vombergar

Ko so gostje že posedali okoli miz in uživali raznovrstne dobrote domove kuhinje (in kleti), so se na odru in pred njim razvrstile zaporedoma kar tri folklorne skupine: Mladika iz San Justa (vodi Mirjam Mehle Javoršek), Maribor iz Carapachaja (vodi Ani Senovršnik) in Folklorna Skupina Pristava (vodi Marcelo Carte). Drug za drugim so se vrstili folklorni plesi raznih slovenskih pokrajin, plesalci pa dosegli toplo odobravanje gostov. Ob koncu so se pa še skupno in vsak posebej fotografirali s škofom Štumpfom - za trajen spomin.

Kaj še? Na vrtu Slomškovega doma je ves dan bila na ogled razstava slik in rož projekta »Vsak je lahko dober vrtnar«, ki so ga izvedle Gabrijela Tomazin Kastelic, Andrea Quadri Brula, Andrejka Vombergar Štrfiček in Damijan Loboda s pomočniki.

Škof Štumpf s člani folklornih skupin
Škof Štumpf s člani folklornih skupin © Marko Vombergar

V vrtenju in ob prijetni glasbi (Baires Polka) se je zaključil letošnji Slovenski dan in obletnica Slomškovega doma. Dokaz, da še živimo in gradimo obzorje prihodnosti.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...