Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Zdravnica in pacient (foto: nn)
Zdravnica in pacient

Bešič Loredan o našem zdravstvu: Če nas skrbi, se nas mora slišati

Slovenija | 01.12.2013, 13:15

“Očitno ni prave volje, ni interesa, pravzaprav ni niti najmanjšega dogovora v politiki, da naredimo korak naprej, da gremo v spremembe, po katerih bo naš zdravstveni sistem vsaj primerljiv z evropskim.” To ugotavlja vodja iniciative zdravnikov, kirurg Danijel Bešič Loredan. Verjame, da bo v kratkem prišlo do pomembnega preobrata. Če se to ne bo zgodilo, je napoved za prihodnost črna, kar ga skrbi.

Bešiča Loredana, ki ga odstop zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja niti ni presenetil, žalosti, da se nič ne premakne. Že dalj časa poslušamo, da nujne ukrepe ovirajo različni lobiji, a imena tistih, ki delujejo v ozadju, ostajajo skrivnost. Bešič Loredan pojasnjuje, da so imena v zdravstvenem sistemu tesno vezana z imeni v ostalih sistemih, med drugim v energetiki, šolstvu. “Žal je politika v 20 letih pripeljala Slovenijo, kjer je zdaj. Če v politiko ne vstopijo mladi, nova imena, če Slovenija ne naredi obrata v pošteno, čisto smer, ni pričakovati sprememb. Vsem, ki so do zdaj kradli in plenili, se namreč do zdaj ni zgodilo nič.” Po njegovem bo zelo težko, če ne celo nemogoče, začeti in izpeljati spremembe z obstoječo politično elito. “Tej gre namreč zdaj samo za lastne interese in za obstoj na oblasti. Ostalo je ne zanima.”

Do Gantarjevega dela je kritičen. “V času njegoveg mandata ni bilo veliko narejenega. A hkrati moram v opravičilo povedati, da tudi v mandatih prejšnjih ministrov praktično ni bilo narejenega nič za nadgradnjo sistema.” Bešič Loredan pozdravlja Gantarjevo priznanje, da ni mogel delati zaradi neenotnosti koalicije in mnogih interesnih skupin, ki želijo, da vse ostane tako, kot je. “Tako se lahko pleni naprej. Javni denar končuje v žepih posameznikov. Slovenija ima edinstveno zdravstveno zakonodajo, ki dovoljuje, ki omogoča mešanje javnega in privatnega na sto in en način brez kakršnih koli sankcij.”

Prepričan je sicer, da bo zdajšnja vlada zelo težko našla človeka, ki bi stopil na čelu zdravstvenega resorja in se s tega mesta učinkovito spopadel s težavami, a napoveduje katarzo sistema. “Po mojih podatkih se dogajajo pomembne spremembe. Pričakujem, da bo vse znano v kratkem. Potem se bo začel sistem, kakršen je, rušit in načeloma tudi čistit.” Kot dodaja, zato ni na potezi le predsednica vlade, ampak tudi ljudje, ki že dolgo nismo več središče zdravstvenega sistema. “Če smo ljudje zadovoljni s tem, kar imamo, bomo tiho. Če ne, če nas skrbi, se nas bo moralo slišat,” je še poudaril Bešič Loredan.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...