Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

S. Cveta Jost: Če bomo podpirali družine s številnimi otroki, bo več veselja v naši lepi domovini

Slovenija | 01.12.2013, 10:30

Ustanova Anin sklad bo 11. decembra praznovala 15 let delovanja. Da gre za ustanovo, "ki zveže konec s koncem,“ je dejala mama osmih otrok Nadja Mehle. Prepričana je, da pri ustanovi ne gre zgolj za materialne dobrine, ki jih prejemajo, ampak je pomembno druženje s podobno mislečimi in z družinami, ki imajo podobne probleme. S. Cveta Jost pa je dejala, da so ustanovo konec leta 1998 redovniki in redovnice ustanovili z namenom pomagati družini na njeni poti.

Nadja Mehle, mama osmih otrok, je pred praznovanjem 15-letnice Aninega sklada (AS) povedala, da je gre za ustanovo, ki je z družinami vedno, v stiski in veselju. "Anin sklad je tisti, ki ne govori samo o družini ampak za njo tudi konkretno nekaj naredi. Morda bo kdo rekel, da so to samo dobrotnice, vendar družinam v Aninem skladu te drobtinice pomenijo zelo veliko. Tudi naši družini. Pri AS zelo cenim tudi strokovni pristop," je povedala Mehletova. Na vprašanje, kako se jih je dotaknila kriza, pa dodala, da precej. "Gospodarska kriza oziroma varčevanje je družine z več otroki precej prizadela. Plačati smo morali kar visok davek, začelo se je s krčenjem štipendij, krčenjem otroških dodatkov in smo s tem prizadete predvsem tiste družine, ki imamo že odraščajoče otroke," je povedala. Mesečni prispevek Aninega sklada družini Mehle pomeni zelo veliko. "To je tisti delček, ki zveže konec s koncem. V tem času je to še bolj dragoceno," je dejala Mehletova. "Včasih smo si s tem prispevkom privoščili kakšen priboljšek, danes pa gre ta prispevek za osnovne stvari. Kljub temu pa vemo, da nismo sami in da si lahko izmenjujemo izkušnje."

"Misel na eno tako ustanovo, ki bi pomagala družinam je zrasla pri nas sestrah usmiljenkah. Naša karizma je pomagati tistim, ki so pomoči najbolj potrebni," je povedala s. Cveta Jost. Ideja se je porodila po sprejemu zakona o denacionalizaciji, ko so sestre pridobile nekaj odvzetega premoženja, ki so ga nato vložile tudi v to, da je ustanova lahko zaživela. "Najtežje je bilo nezaupanje, prodreti s to mislijo, potem je šlo neverjetno dobro, predvsem zaradi tega, ker je bil z nami Bog. Ves čas sem močno čutila, da je to nekaj, kar od nas hoče Bog," se prvih korakov Aninega sklada spominja s. Cveta. Poudarila je, da sklad zelo potrebuje nove podpornike in "hvaležne jim bodo predvsem družine, hvaležna jim bo vsa Slovenija. Če bomo podpirali družine s številnimi otroki, bo več otrok, več veselja v naši lepi domovini, več bo dobrih ljudi." S. Cveta Jost je še dejala, da finančne pomoči ne prejemajo vse družine, jim pa zelo veliko pomeni druženje, izmenjava mnenj pa tudi materialnih zadev. Od 360 družin, vključenih v Anin sklad, prejema redno mesečno finančno podporo 150 družin. Vsaka družina v Aninem skladu, ki dobi novega člana, prejme dar v višini 200 evrov, nekaj družinam so uspeli finančno pomagati tudi ob izrednih dogodkih.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.