Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Mreža NVO 25x25 nad terapevtske skupine zdravil s peticijo

Slovenija | 30.11.2013, 10:00

Nacionalna mreža nevladnih organizacij s področja javnega zdravja 25x25 nasprotuje uvajanju terapevtskih skupin zdravil tudi z zbiranjem podpisov pod peticijo. Podpirajo jih tudi v nekaterih zdravniških združenjih, med drugim v zdravniškem društvu.

V mreži menijo, da je uvajanje terapevtskih skupin zdravil škodljiv ukrep za zdravje ljudi. Poslabšal bo dobre rezultate, ki jih je Slovenija že dosegla pri zmanjševanju števila primerov nekaterih bolezni, je na novinarski konferenci mreže dejal njen predsednik Matija Cevc.

"Takšnih posledic nas je zelo strah," je dejal. Po njegovih besedah gre za "napačno smer".

V mreži pozivajo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da razmisli o drugih možnostih za varčevanje, med drugim o uvedbi participacije. "Brez uvedbe participacije ne gre," je menil predsednik Slovenskega zdravniškega društva Pavel Poredoš. Sistem participacije, ki izvzame iz plačevanja socialno šibke, je bolj socialno pravičen kot sistem terapevtskih skupin zdravil, je pojasnil. Sistem sicer po njegovih besedah poznajo vse evropske države.

Z njim sta se strinjala predsednik Združenja kardiologov Slovenije Zlatko Fras in predsednik sindikata Praktik.Um Igor Muževič. Slednji je opozoril, da imajo v evropskih državah pri sistemu participacije kapico, torej zgornjo mejo, do katere bolnik, zlasti tisti, ki potrebuje več zdravil, še doplačuje.

Različni bolniki z isto boleznijo se lahko različno odzovejo na različno zdravilo, opozarjajo v mreži. Ukrep terapevtskih skupin zdravil po njihovih navedbah zmanjšuje možnosti za najbolj optimalne načine zdravljenja, ki so na voljo zdravnikom in bolnikom.

Mreža, ki združuje približno 40 društev bolnikov, zbira podpise pod peticijo na naslovu www.mreza-25x25.si.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.