Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Družina (foto: V imenu družine)
Družina

Družina – bodi to, kar si

Svet | 30.11.2013, 10:11 Marjana Debevec

Hrvaški volivci se bodo jutri na referendumu odločali o tem, ali naj se v ustavo zapiše, da je zakonska zveza življenjska skupnost moškega in ženske. Civilna iniciativa V imenu družine je že konec maja zbrala več kot 700 tisoč podpisov v podporo omenjenemu referendumu. Prepričani so namreč, da je klasična družina temelj družbe in zagotovilo njene prihodnosti.

Festival demokracije je jutrišnji dan poimenovala predstavnica omenjene civilne pobude zdravnica Željka Markić. „Prepričani smo namreč, da je družina del kulture, vrednot in identitete hrvaškega naroda in da je pomembno, kaj večina ljudi v naši državi misli o njej. Da ne bi neke manjše skupine, ki imajo drugačno mnenje, brez demokratičnih procesov vplivale na tako pomembne stvari v naši družbi kot sta poroka in posvajanje otrok“, je Markićeva povedala za naš radio. V zadnjih tednih je na Hrvaškem prevladovala močna medijska in vladna propaganda proti omenjenemu referendumu, tudi za ceno laži in izkrivljenih resnic. O tem pa psihiater in psihoterapevt Križo Katinić. „Referendum doživljam kot izraz najbolj neposredne demokracije, preko katerega se lahko vsak izrazi glede pomembnih vprašanj. Vendar pa bi vsi morali biti svobodni izraziti svoje mnenje in to brez zunanjih pritiskov. Ni mi všeč, da se je okrog zakonske zveze kot skupnosti moškega in ženske ustvarilo neko negativno ozračje pritiskov, linča in izkrivljanja osnovnega vprašanja ter povezovanja s pravicami drugih skupnosti, kot so istospolne skupnosti“, je še povedal dr. Katinić.

Referendum je podprla tudi Cerkev. Škof iz Siska Vlado Košić je zapisal, da bodo državljani z glasovanjem podprli najšibkejše v družbi in sicer otroke, ki za svoj razvoj potrebujejo zdravo družino. Ta pa po škofovih besedah temelji na zakonski zvezi, ki je po Božji volji naravna skupnost moškega in ženske.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...