Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež: Krst je poseg Božjega usmiljenja

Svet | 13.11.2013, 12:38 Marjana Debevec

Papež Frančišek je današnjo splošno avdienci namenil odlomku iz veroizpovedi, ki pravi: priznavam en krst v odpuščanje grehov. Krst so po papeževih besedah vrata vere in krščanskega življenja. Poslanstvo Cerkve je zato oznanjati evangelij in odpuščati grehe preko zakramenta krsta.

Krst je po papeževih besedah rojstni dan v Cerkvi. Zato je zbrane vprašal: „Kdo med vami se spominja datuma krsta? Dvignite roke! Malo vas je...“. Krst je zato začetek naše poti spreobrnjenja, ki jo nenehno podpira zakrament sprave. Ko se spovemo, prosimo Jezusa odpuščanja, hkrati pa tudi obnavljamo krst. Zato je vsaka spoved praznik, je poudaril papež in dodal: „Spoved je namenjena krščenim, da bi vedno ohranjali čisto belo oblačilo našega krščanskega dostojanstva!“.

Krst je po papeževih besedah tudi neke vrste duhovna potopitev v Kristusovo smrt, iz katere vstanemo z Njim kot novi ljudje. Gre za kopel prerojenja in razsvetljenja, je poudaril papež. Prerojenja zato, ker krst uresniči tisto rojstvo v vodi in Duhu, brez katerega ne moremo vstopiti v nebeško kraljestvo. Razsvetljenje pa zato, ker človek preko krsta postane napolnjen s Kristusovo milostjo. On je namreč prava luč, ki razsvetli vsakega človeka in prežene temo greha. V tej moči tega daru je tudi krščeni poklican biti luč za brate, še posebej za tiste, ki so v temi in na obzorju svojega življenja ne vidijo luči. Zato je papež vernike vprašal, ali se spomnimo krsta v trenutkih teme, ko čutimo težo grehov; ali se čutimo močne, saj nam Kristus daje moč. „Se čutiš vsaj malo razsvetljenega s tisto lučjo, ki prihaja od Kristusa? Se čutiš človeka luči? Ali pa si mračen človek...,“ je zbrane nagovoril sveti oče.

S krstom so nam po njegovih besedah odpuščeni vsi grehi. Gre za močan poseg usmiljenja Boga v naša življenja, da bi nas odrešil. „Ta odrešenjski poseg pa naši človeški naravi ne odvzame njene krhkosti. Vsi smo krhki in vsi smo grešniki. Ne vzame nam niti odgovornosti, da prosimo odpuščanja vsakokrat, ko pogrešimo!“, je dejal papež in na koncu vse povabil, naj gremo vedno naprej v veselju.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...