Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Predstavili projekt Dar za dar

| 31.10.2013, 17:55 Matjaž Merljak

V tem tednu smo v oddaji Utrip Cerkve na Slovenskem predvajali pogovor s sogovorniki iz Kotelj na Koroškem. Tam so v začetku oktobra sklenili 12-letni projekt, s katerim so mladi obnovili župnijsko cerkev.

Projekt mladih v Kotljah je predstavila Petra, Maruška je povedala, kaj je projekt pomenil mladim, kako so ob njem rasli in pridobili. Tomaž je spregovorili o pastoralnem vidiku projekta in razvoju župnije, Ernest je razmišljal o razvitosti laičnega apostolata v župniji Kotlje in kako tam sledijo smernicam koncila. O zaključku projekta Dar za dar je spregovorila Veronika, Marko pa je predstavil knjigo Dar za dar, ki so jo izdali ob koncu njihovega dela.

Pri projektu so mladi Hotuljci (tako se reče prebivalcem Kotelj) izdelovali – šivali voščilnice in jih prodajali, denar pa namenili za obnovo župnijske cerkve. Najprej so želeli mladi obnoviti kipec na oltarju, nato se je projekt krepko razvil in razširil.

V 12-ih letih je 71 družin in posameznikov pripravilo in zašilo 80.000 voščilnic (vsaka ima 300 lukenj), za to so uporabili 400 kilometrov prejic, za polovico velikega nogometnega igrišča šeleshamerja. Prodajali so jih po Sloveniji v kar 150-ih župnijah in pri tem prevozili 40.000 kilometrov (to je skoraj obseg naše Zemlje).

Sogovorniki v oddaji: Marko, Maruška, Petra, Ernest, Veronika in Tomaž
Sogovorniki v oddaji: Marko, Maruška, Petra, Ernest, Veronika in Tomaž © Matjaž Merljak

Kako močno je projekt povezal župnijo in mlade, je bilo slišati iz njihovih pripovedovanj. Zelo osebna, pričevanjska in globoka so bila. S preprosto idejo se je začelo druženje mladih in mladim ta projekt še danes pomeni ogromno. Nadškof v pokoju, dr. Franc Kramberger je v knjigi Dar za dar zapisal, da je pri tem projektu šlo za »mali ljudski misijon«.

V uvodniku knjige je domačinka s. dr. Snežna Večko poudarila , da so Kotlje župnija, kakršno so po II. vatikanskem cerkvenem zboru sanjali. Župnija, kjer delujejo številni laiki in je duhovnik koordinator. Tako se lahko duhovnik posveti svoji prvotni poklicanosti: oznanjevanje evangelija, podeljevanje zakramentov in darovanje svete maše. Velik delež zaslug za takšen napredek župnije nosi tudi projekt Dar za dar in mladi, ki so ta projekt vseskozi vodili.

Ovitek knjige Dar za dar
Ovitek knjige Dar za dar © Kotlje.si

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...