Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
JRS, logo (foto: jrs.rkc.si)
JRS, logo

Pogovor s pobudnikom JRS v Sloveniji

| 23.10.2013, 11:58 Matjaž Merljak

V oktobrski oddaji Gradimo odprto družbo GOD, ki je bila 170. po vrsti, smo se pogovarjali z jezuitom p. dr. Petrom Rožičem, ki je leta 2002 začel z Jezuitskim združenjem za begunce JRS v Sloveniji in leto kasneje tudi z oddajami GOD.

Sogovornik je dejal, da so jezuitski bogoslovci, ki so živeli v Dravljah, videli potrebo, da se ljudje v Centru za tujce srečajo z ljudmi, ki jim je mar zanje in jim posredujejo pomoč, besedo, prijateljstvo: "Kot mladi jezuitski bogoslovci smo začutili sočutje in po potrditvi s strani našega vodstva smo šli delat v Center za tujce in Azilni dom."

Najprej so delali z otroki, počasi se je razvijalo in dobilo obliko. Pridružili so se jih prostovoljci. "Eden najlepših spominov je, ko sem za isto mizo jedel z begunci, ubogimi, tistimi, ki nimajo nič," je dejal p. Rožič.

Pred kratkim je zaključil doktorat. Ukvarjal se je z vprašanjem, kako se države, ko gredo iz enega režima v drugega, sooočajo s preteklostjo, ki ni lahka: kaj naredijo z nekdanjimi elitami?

P. dr. Peter Rožič DJ
P. dr. Peter Rožič DJ © JRS
Kot je povedal, so bili pristopi različni, nekatere so se lotile tudi lustracije. Podobne stvari preučuje tudi zdaj, saj opravlja post-doktorski študij na ameriški jezuitski univerzi Santa Clara blizu San Francisca.

V Severni Ameriki je veliko legalnih in ilegalnih priseljencev, ki tja pridejo iz latinske Amerike preko Mehike. To vprašanje je vsak dan prisotno v medijih, za svoje točke za izkoriščajo tudi politiki. "ZDA potrebujejo delavcev, še posebej tistih, ki ne zahtevajo velikega plačila. Ameriško gospodarstvo brez tega ne more.Težave so, ker ne govorijo angleško, niso posebej izobraženi ..." pravi p. Rožič.

Cerkev se dejavno vključuje v reševanje težav z materialno in duhovno ter duševno pomočjo. Katoliške župnije, kjer je veliko priseljencev iz južne Amerike, so zelo živahne. Sicer pa župnije pomagajo tistim, ki se ponesrečijo pri prečkanju meje. V nekaterih primerih tudi zbirajo denar za krste za tiste, ki v puščavi umrejo zaradi dehidracije ali drugih težav in plačajo tudi za prevoz trupla. Tako pokojnega lahko vrnejo k njegovi družini.

Povedal je tudi, kako doživlja Slovenijo z drugega konca sveta.


V oddaji smo objavili tudi novici:

Spominska maša za pokojne iz slovenske policije

V nedeljo, 6. oktobra 2013, se je direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, p. Robin Schweiger, udeležil slovesne maše za umrle policiste in policistke ob prazniku nadangela Mihaela, ki je zavetnik policije.

Slovesno mašo, ki je bila v Srednji vasi pri Bohinju, je vodil prof. dr. Ivan Štuhec. V pridigi je ob božji besedi predvsem poudaril katere so naloge policije v demokratični državi. Poleg vernikov župnije so se slovesnosti udeležili različni predstavniki slovenske policije na čelu z generalnim direktorjem Stanislavom Venigerjem. Prisotni so bili tudi policijski atašeji iz Italije, Francije in Avstrije. Po maši je bila najprej molitev na grobu umrlih policistov, nato pa je sledilo druženje. Tudi letos so se domačini zelo potrudili, da je bilo lepo in prijetno ob kosilu za vse prisotne.

Srečanje ob prihodu Somalcev v RS

V začetku meseca septembra smo imeli različne organizacije, ki pomagajo beguncem ter prosilcem za mednarodno zaščito srečanje ob prihodu več Somalcev v našo državo zaradi združevanja s tistimi, ki so že prejeli status begunca v RS. Srečanja se je udeležil tudi predstavnik Ministrstva za notranje zadeve. Združevanje z družinskimi člani jim je bilo odobreno s strani Ministrstva za notranje zadeve, a država jim ne bo financirala poti iz matične države v Slovenijo.


Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate delo Jezuitskega združenja za begunce Slovenije: Slovenski provinci Družbe Jezusove in številnim dobrim ljudem, ki preko te oddaje pomagate beguncem, tujcem in prosilcem za mednarodno zaščito.

Če želite tudi vi pomagati ljudem, ki zaradi preganjanja iščejo miru kot begunci po svetu, pokličite na tel. 01/430-00-58 ali na mobilno številko 031/636-964. Veseli bodo vaše pomoči

Vabljeni k poslušanju naslednje oddaje v soboto, 16. novembra 2013, ob 18.30.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...